NETTARKIV

Trådløs studentkafé

I går utvidet Studenthuset Driv i Tromsø kulturtilbudet med en Internett-kafé med det siste innen trådløs teknologi.

– Internettkafeer er ikke lenger et sjeldent syn i Norge. Men på Driv tar vi nå skrittet videre og lanserer gratis trådløs surf, med gratis utlevering av bærbare datamaskiner i bardisken, forteller student og pressekontakt Hans Augun Parmann ved Studenthuset Driv til tekblad.no.

Via en radiokommunikasjonsboks - en basestasjon - i kafélokalet kan datamaskinene logges direkte på serveren ved Universitetet i Tromsø.

For å få tilgang må man være student ved universitetet eller høyskolene i Ishavsbyen. Ved hjelp av brukernavn og passord de har fått utdelt ved lærestedet, kan studentene sette seg hvor som helst i kafélokalet og øyeblikkelig være på nett, uten bruk av mobiltelefon, modem eller inngående datakunnskaper.

Hans Augun Parmann forteller om stor tilstrømming og åpenlys begeistring fra nysgjerrige studenter ved lanseringen torsdag.

Det nye kafétilbudet er et ledd i integreringen av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i undervisingen ved Universitetet i Tromsø. Universitetet finansierer utstyret over det såkalte Student IT-prosjektet.

– Nå får studentene muligheten til å ta med seg studiene inn i et litt koseligere miljø. Dette skal være en alternativ lesesal. Samtidig ønsker universitetet med dette å vise at de er i forkant rent teknologisk, og demonstrere hvordan morgendagens løsning kan se ut. Ved å øke tilgjengeligheten på Internett og datautstyr, håper vi å øke interessen blant studentene, forteller Parmann.

Foreløpig er tilbudet seks såkalte tynne klienter – datamaskiner strippet for unødig utstyr og som kjører en minimal Linux-installasjon, der all unødvendig programvare er fjernet. Når disse maskinene slås på vil de automatisk knytte seg til en tjenermaskin på universitetet.

– Foreløpig er det bare Drivs egne maskiner som kan brukes i kafeen, men etter hvert vil tilbudet utvides og det blir mulig å ta med egen datamaskin med radiokort, forteller Parmann.

– En universitetscampus dekket av trådløst nett og studenter med egne bærbare maskiner er fremtiden. På veien må det tradisjonelle tilbudet styrkes, og selv med et fullt utbygd trådløst nett, vil behovet for stasjonære maskiner være til stede. De tynne klientene representerer en mellom-løsning, forteller den entusiastiske Tromsø-studenten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.