T2

Trådløs strøm vist frem

TV-er uten strømkabel kan bli virkeligheten om ikke lenge.
TV-er uten strømkabel kan bli virkeligheten om ikke lenge. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
24. juli 2009 - 10:40

Det amerikanske firmaet Witricity har jobbet lenge med å få til en løsning for trådløs overføring av strøm, og under TED-konferansen i Oxford denne uken viste de frem sitt arbeid, skriver BBC.

– Det lages noe slikt som 40 milliarder engangsbatterier hvert år for strøm som brukes innenfor et par tommer eller fot fra hvor det er veldig billig strøm, sa Witricity-sjef Eric Giler.

Resonans

Witricitys løsning baserer seg på forskning av fysiker Marin Soljacic ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og benytter seg av såkalt resonans for å overføre strøm.

Når to objekter har den samme resonante frekvensen, utveksler de energi uten å påvirke andre ting i nærheten.

For lyd er det for eksempel resonans som gjør at en viss tone fra en sanger kan få et vinglass til å knuse.

Strømoverføringen benytter seg av elektromagnetisk resonans.

Elektromagnetisk

En spole får strøm fra veggen og utgir resonans ved en spesifikk frekvens, som fører til at elektromagnetiske bølger beveger seg gjennom luften.

En annen spole, for eksempel i en laptop, resonnerer ved samme frekvens som den første spolen og absorberer energi, som så brukes til å lade eller forsyne laptopen med strøm.

Spolene kan bygges inn i tak, gulv, vegger eller under skrivebordet, og elektronikken begynner å lade med en gang den kommer innen rekkevidde.

Ifølge Witricitys nettsider skal energieffektiviteten i mange enheter overstige 90 %.

Mobil, elbil og TV

Giler skal blant annet ha vist fram en Google G1-telefon og en iPhone som ble ladet med systemet, i tillegg til en TV som kunne brukes uten kabeltilkobling til strømnettet.

Han skal også ha ymtet frempå om en elbil som lader seg selv så fort du kjører den inn i garasjen.

– Sikkert

Og sikkerheten skal ifølge selskapet selv være høy. Magnetfeltene påvirker ikke omgivelsene like mye som elektriske felt gjør.

På distanser som er under en bølgelengde (i Witricitys tilfelle rundt 30 meter) består resonansen stort sett kun av magnetfelt.

Ved lengre bølgelengder blir andelen elektriske felter større, og resonansen blir potensielt mer skadelig.

Ikke alene

Flere andre jobber også med trådløs strøm, blant annet datagigant Intel. Teknologien deres minner om Witricitys.

Andre selskaper jobber blant annet med laseroverføring, men det krever at det ikke er noen hindringer mellom laseren og enheten som skal lades.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.