IKT

Trådløs overvåkning

Finn Halvorsen
30. aug. 2004 - 10:53

Prosjektet startet allerede i fjor og skal løpe ut neste år.Det støttes av Norges Forskningsråd.

Initiativtaker var Sintef IKT med prosjektleder Knut Grythe i spissen. På industrisiden er Memscap, Life Care og Telenor med.

-Et sensornettverk består av mer eller mindre intelligente sensornoder som forbindes med et underliggende trådløst nettverk. Ved å la nodene kommunisere og utveksle informasjon, er det mulig for en systembruker å danne seg et bilde av tilstanden i området hvor nodene er utplassert, sier Grythe.

Bredt bruksområde

Eksempler på bruken av slike nett er mange. Tilstandsrapportering av miljøet er ett. Et annet er overvåking av store konstruksjoner som bruer og oljeinstallasjoner, mens pasientovervåking forventes å bli en tredje viktig anvendelse.

- Når det gjelder pasientovervåking er vi i ferd med å utvikle en demonstrator som også skal benyttes i et Telenor-ledet forskningsråd-prosjekt kalt "Wireless health and care", sier Grythe.

Prosjektet skal studere prinsipper og egenskaper som kan gjøre det mulig for denne type nettverk å operere over tilstrekkelig lang tid med minimal ekstern innsats. Det betyr blant annet at man må optimalisere bruk av tilgjengelig energi.

Direkte eller multihopp

I tradisjonell arkitektur for datainnsamling foregår kommunikasjonen direkte mellom brukeren og de ulike sensornodene med all databehandling sentralt. Denne type arkitektur egner seg der hvor det er få, ulike noder.

Når antall noder øker og topologien blir mer irregulær i forhold til brukerens plassering, vil det ofte være best å bruke multihopp via nabonoder for å kommunisere med brukeren.

Her er det også naturlig å bygge intelligens inn i hver node slik at de kan samarbeide lokalt. På denne måten reduseres den totale nødvendige radiokapasiteten i nettverket.

Aktuelle trådløsteknologier

Som trådløsteknologi kan flere løsninger benyttes; IEEE802.11, ZigBee, Bluetooth, samt ultrabredbånd (UWB). Hva som best egner seg i det enkelte tilfelle, avhenger av kravene som stilles til hvert enkelt nettverk.

Systemet må konstrueres med krav om tilstrekkelig ytelse i alle ledd, fra sampling av fenomenet via prosessering i nodene til den trådløse forbindelsen og nettverkskonstruksjonen.

Et sensornettverk som skal ha lang levetid basert på batteri eller med begrenset tilgang til energi krever lavt energiforbruk i den enkelte node. Nodene må derfor operere i ulike modi avhengig av observasjonene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.