MOBIL

Trådløs HD-video på vei til mobiler

Wireless HD på vei til mobiler. Ny brikke åpner for trådløs HD-video uten å bruke Wi-Fi.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. des. 2012 - 18:12
Vis mer

Å koble mobilen til TV-en har en del åpenbare fordeler. Du kan vise video på en langt større skjerm, og det blir praktisk mulig å for eksempel holde Powerpoint-presentasjoner med en mobil. Til nå har de fleste koblet mobilen til TV-en med en HDMI-kabel, men den siste tiden har flere produsenter prøvd seg på trådløs TV-tilkobling.

De kanskje best kjente metodene er det Apple og Samsung som står bak. De har benyttet forskjellige standarder for å speile det som vises på nettbrettet eller mobilens skjerm på TV-en. Felles for begge løsningene er at de krever ekstra maskinvare på TV-en, og at de benytter Wi-Fi.

Av de to er det bare Samsungs løsning som bygger på en åpen plattform, kalt Miracast. Denne bygger igjen på Wi-Fi Direct, som kort sagt er en metode å opprette en tilkobling mellom to enheter direkte uten å gå veien gjennom et tilgangspunkt.

Ulempen med dette er åpenbar: Wi-Fi-tilkoblingen til mobilen eller TV-en blir okkupert av videotilkoblingen. Dermed kan du ikke være koblet til internett via Wi-Fi samtidig.

WirelessHD

Her kommer den nye løsningen UltraGig Sil6400 fra Silicon Image inn i bildet. Denne er basert på WirelessHD-standarden, som ble introdusert i 2008. Dette er enkelt og greit en trådløs tilkobling som overfører bilde og lyd fra en enhet til en skjerm.

Den opererer med egen radio, slik at du ikke okkuperer Wi-Fi eller andre tilkoblinger. Problemet til nå har vært at selve maskinvaren som behøves har tatt for mye plass. Dermed har den bare vært å finn i PC-er og andre større produkter.

Silicon Image har derfor  lansert en enkeltbrikkeløsning som måler 10 x 18 millimeter, laget for å brukes i mobiltelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter. Den inkluderer alt som trengs, inkludert antennen som setter den i stand til å kommunisere med andre WirelessHD-enheter.

WirelessHD opererer i 60 GHz-båndet, og forstyrrer derfor ikke Wi-Fi-nettet i huset.

Lavt strømforbruk

Videre skal brikken ha et svært lavt strømforbruk. Ifølge produsenten er strømforbruket typisk 500 milliwatt, og siden løsningen ikke avhenger av prosessorkraft i telefonen eller nettbrettet skal forsinkelsen være så lav som 5 millisekunder. Dette åpner for at løsningen skal egne seg bra til for eksempel spill.

Brikken støtter video i full HD (1080p) med en bildefrekvens på 60 bilder per sekund. Samtidig kan det overføres flerkanalslyd til TV-en. 

Om du skulle ønske å koble en mobil med brikken til en TV uten WirelessHD-støtte, er det bakt inn kontroll for den kablede MHL2.0-standarden også.

Brikken skal koste noe sånt som 10 dollar å implementere i en ny telefon, men det kan ta tid før vi får se den i en mobiltelefon i butikkhyllene.

Det finnes allerede en del utstyr med støtte for standarden på markedet, som Sonys Bravia XBR10-serie, Panasonic Viera Z1-seiren, og forskjellige mottaker- og senderbokser du kobler til TV-en din.

Du finner mer info om løsningen på produsentens nettside.

Kilde: Engadget.com, WirelessHD.orgSiliconimage.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.