Trådløs fremtid i industrien

TRÅDLØS STANDARD: Markedsansvarlig for Profinet i Tyskland, Manfred Fürsattel (til høyre) og salgssjef Håkon Rem i Siemens Automatisering i Norge gleder seg over utviklingen. (Bilde: Truls Tunmo)
Manfred Fürsattel (Bilde: Truls Tunmo)
OPERATØRPANEL: ¿Profinet brukes blant annet i mobile operatørpaneler med nødstopp, sier Håkon Rem. (Bilde: Truls Tunmo)
INGEN INTERVJU: Siemens-sjefene König, Amedick og Banholzer holdt pressekonferanse, men tok seg ikke tid til å snakke med journalister etterpå. (Bilde: Truls Tunmo)
FULLT TRØKK: Det kokte av folk på automasjonsmessen i Nürnberg. (Bilde: Truls Tunmo)
  • Industri

NÜRNBERG: Profinet-standarden startet i 2004. Siden den gang er produktene blitt optimalisert og mer effektive enn da standarden ble lansert.

– Nå finnes det et meget bredt produktspekter, og vi har mer effektive verktøy ved idriftsettelse enn tidligere, sier markedsansvarlig for Profinet i Siemens i Tyskland, Manfred Fürsattel til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at på engineeringssiden har Profinet satt parameterne sentralt.

– De overføres automatisk til IO-moduler. En trend er at PC-teknologi blir mer og mer vanlig på PLS-nivå, sier Fürsattel.

Gigantmesse

Ethernet og trådløs teknologi innen automasjon er blant hovedtemaene ved årets automasjonsmesse på Messezentrum Nürnberg – gigantmessen som skal være den største i sitt slag i Europa.

– Kommunikasjonsstandarden Ethernet er basisen, men vi legger på industriell funksjonalitet med Profinet. Ved å bruke Profinet er man sikret at all kommunikasjon kommer frem til riktige maskiner i praksis, sier sivilingeniør Håkon Rem, salgssjef i Siemens Automatisering.

Videreutvikling

Tidligere hadde industrien en egen kommunikasjonsstandard som heter Profibus med fokus på kommunikasjon på feltnivå.

– Profinet er en videreutvikling av Profibus som tilfredsstiller både kravene til kommunikasjon mellom maskiner og til sanntidskommunikasjon, sier Rem.

Skepsis

Det har vært, og er fortsatt, skepsis i industrien til bruk av trådløs teknologi innenfor automasjon. Men dette er i ferd med å snu, mener Fürsattel.

– Årsaken er usikkerhet i forhold til om kommandoene fra operatørene virkelig blir utført. Men nå er den trådløse teknologien kommet såpass langt, at skepsisen til å bruke denne løsningen stadig blir mindre også når det gjelder automasjon, sier den tyske Siemens-sjefen.

Håkon Rem er heller ikke i tvil om at trådløs automasjon vil ta over mer i industrien.

– Vi har flere og flere systemer i Norge som vi ser at fungerer. Det er ingen tvil om at den trådløse teknologien er fremtiden innenfor automasjon.

Sikkerhetsnormer

Et must for å konvertere til trådløs automasjonsteknologi, er at sikkerhetsnormene blir ivaretatt.

–Teknologien er derfor i henhold til IEC-normene. SIL3 etter IEC61508, og kat 4 i forhold til EN9541. Om man mister den trådløse forbindelsen på mobilen i to minutter, så kan man leve med det. Men dersom en maskin ikke gjennomfører en nødstopp ved et uhell, kan det få alvorlige konsekvenser, sier Håkon Rem.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå