IKT

Trådløs betaling

VISJON: Med PC eller håndholdt terminal vil Birdsteps Haakon Bryhni gjerne kunne bevege gjennom ulike nett, alt fra GSM til Bluetooth, uten å miste forbindelsen.
VISJON: Med PC eller håndholdt terminal vil Birdsteps Haakon Bryhni gjerne kunne bevege gjennom ulike nett, alt fra GSM til Bluetooth, uten å miste forbindelsen. Bilde: Finn Halvorsen
15. mai 2001 - 11:12

Soner vil dukke opp i det offentlige rom hvor det er mulig å koble seg trådløst til internett via PC-en eller håndholdte terminaler, kjent som IP-soner. Telenor Mobil kjører sitt WLAN-prosjekt (Wireless Local Area Network), og NetCom har nylig kommet på markedet i Norge med sitt Homerun-konsept, det samme som Telia allerede har bygget i forholdsvis stor skala i Sverige.

Men de to store får ikke råde grunnen alene på dette området heller. Riktignok snakker vi om en forholdsvis kapitalintensiv utbygging. Likevel byr flere mindre konkurrenter opp til kamp. Norske Birdstep er klar med ulike betalingsløsninger.

Sone Halden

Halden er den byen i landet som har kommet lengst med å bygge ut slik soner. Selskapet Wireless Access Network AS (WAN) samarbeider her med BaneTele. I Oslo-området tilbyr Powertec, Easynet og WiCom IP-soner. Netpower er i gang i Stavanger. Alle de nevnte baserer seg på den kjente 802.11b standarden for trådløse lokalnett.

Birdstep og Telenor Mobil har et prøveprosjekt der de vil tilby lokale IP-soner basert på Bluetooth-teknologien. Dette prosjektet er allerede kommet ganske langt.

– Programvaren vi leverer for IP-soner, gjør det lett å koble seg opp mot nettet, enten som abonnent hos de som har etablert IP-sonen, eller med betaling for hver gang en benytter tjenesten. Løsningen krever ingen spesiell programvare på terminalen, det ville jo være upraktisk om alle besøkende skulle måtte innom IT-sjefens kontor og få installert en programsnutt for å kunne koble seg opp mot Internett via byggets trådløse nettverk, sier Haakon Bryhni i Birdstep.

Skrapekort-betaling

Operatørene er naturlig nok opptatt å tjene penger på tjenestene de leverer. Birdstep har her utviklet en produktfamilie som gjør dette mulig, basert på en prototyp laget av Haakon Bryhni sammen med to kolleger. Programmene er IP Zone Server, IP Zone Nomadic Portal, IP Zone Payment Server og IP Zone Management Server.

De er demonstrert på Cebit, og benyttes i et prosjekt med Ericsson og Telenor Mobil, men planlegges ikke kommersielt introdusert før tidlig på høsten.

– Programpakkene tilbyr operatørene fem ulike måter å ta betalt på. Ved abonnement, med kredittkort, ved å sende en SMS-melding som for eksempel kan koste en tier, skrapekort som kjøpes i kiosken hvor man skraper frem brukernavn og passord, eller man kan ringe et 820-nummer som koster et antall kroner som belastes telefonregningen. Brukernavn og passord dukker automatisk opp i en SMS-melding.

– På denne måten får vi til det vi kaller personaliserte betalbare tjenester i IP-soner. Tjenesten kjenner dessuten igjen din profil og sender eksempelvis sportsnyheter bare til den sportsinteresserte. Og like viktig er at tjenesten er tilpasset brukerens type terminal. Dukker du opp med en Palmpilot, får du sort/hvitt ikoner, mens du med PC får fargeikoner og innhold tilpasset størrelsen på skjermen din.

Sømløst

Bryhni og Birdstep er ikke bare opptatt av kommunikasjon innen én og samme IP-sone.

– Som farende fant vil du og din PC eller håndholdte terminal kunne komme til å bevege seg gjennom en rekke ulike nettverk i løpet av en dag. Det kan være GPRS, GSM, Ethernet, WLAN eller telefonmodem. Det er praktisk å kunne fortsette å jobbe også mens man beveger seg mellom disse ulike nettene, såkalt sømløs overgang, sier Bryhni. Med Birdsteps programvare Mobile IP 1.0 installert i PC-en er dette mulig.

Bryhni poengterer sterkt at deres programmer er utviklet for å kunne virke sammen med alle industristandard-servere.

– Dette er en proprietær løsning hvor man er nødt også å kjøpe sikkerhetsløsning (VPN) og programvare i infrastrukturen (mobility server) fra Ecutel ved senere utvidelser. Denne løsningen er egnet i en setting der den som driver nettet har kontroll med alle maskiner og nett som benyttes, men krever at både server og klient programvare fra Ecutel installeres alle steder en ønsker mobilitet. For en offentlig løsning for mobilitet er det imidlertid avgjørende å benytte åpne protokoller både for mobilitet og sikkerhet, sier Bryhni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.