Touch me!

Copa-Datas Zenon Scada lander i det norske markedet med intuitivt brukergrensesnitt etter mønster fra nettbrett og smarttelefoner.

Touch me!
Touch will tell: Håkon Kylland demonstrerer Copa-Data Zenon Scada med flerberøringsskjerm. Bilde:

Copa-Data Zenon Scada

  • Skjermsystem med flerberøringsfunksjonalitet.
  • Det er solgt 80 000 lisenser globalt.
  • Byr på 350 protokoller, inklusiv OPC UA.
  • Kjører 128 bits kryptering på kommunikasjonen mellom server, standby server, klienter og internettbrukere.
  • Kan kjøre IPv4 (internett protokoll) og IPv6 samtidig.
  • Soft-PLS, basert på IEC 1131, tilbys om opsjon.
  • Versjon for Windows 8 lanseres i 2013.
  • Distribueres i Norge av Beijer.

Det er Beijer som har hentet den østerriske softwareprodusenten til Norge. Tidligere gikk det i Factorylink Scada og datafangst, men etter at Siemens overtok softwareselskapet, ebbet innsatsen på nysalg ut.

 

BMW kjører Zenon-lys

 

Selv om Copa-Data er lite kjent her til lands, forteller Arild Taugard hos Beijer at det er solgt 80 000 lisenser til 50 land. Noen av dem er i Norge. BMW og Krones, som leverer bryggeriutstyr globalt, har standardisert på løsningen. Bilprodusenten har blant annet en fabrikk med én million signaler i skjermsystemet.

 

Han er i fyr og flamme over skjermsystemet. Det virker gjennomført, med 350 kommunikasjonsdrivere, inkludert sertifisert OPC UA, og predefinerte funksjoner og objekter i bøtter og spann. Taugard hevder at datasikkerheten er på topp, og systemet tilbys med redundant nettverksløsning. Han trekker også fram at det kan kjøre begge internettstandardene, IPv4 og IPv6, samtidig.

 

Touch will tell

Arild Taugard mener flerberøringsfunksjonaliteten kan øke både brukervennlighet og sikkerhet.
Arild Taugard mener flerberøringsfunksjonaliteten kan øke både brukervennlighet og sikkerhet.
 

Rosinen i pølsa er allikevel flerberøringsfunksjonaliteten, som er standard. Nå er det ikke imponatoreffekten Taugard er mest opptatt av, der kollega Håkon Kylland leker med skjermen og skyver prosessbilder fram og tilbake og tar noen dypdykk i tilfeldige prosessområder. Taugard mener funksjonaliteten vil bidra til økt sikkerhet og brukervennlighet i Scada-systemer.

- Systemet kan by på et oversiktsbilde av anlegget, som operatøren kan panorere og zoome inn på. Bildene er sylskarpe, med vektorbasert grafikk, forklarer han.

- Det er også lett å implementere sikkerhetsfunksjoner som trenger aktivering to steder samtidig på skjermen, ved bruk av begge hendene hos operatøren.

 

Mer på lager

 

Taugard forteller at Zenon Scada kommer med støtte for Windows 8 utpå nyåret. Men i dag er for eksempel PLS-funksjonalitet tilgjengelig, basert på IEC 1131-programmeringsspråket. Og produsenten Copa-Data har flere softwarepakker i ermet. Datafangst og integrasjonsløsninger mot forretningssystemer er også på plass.