NATURVITENSKAP

Touareg med autopilot

TENKER SELV: Her dundrer en 4WD VW Touareg fram helt uten folk men aldeles stappfull av elektronikk, sonder og kameraer. Den tok seg ubesværet fram i offroadløypa rundt Motopark Oschersleben midt i Tyskland. Poenget er å vise at bilførere snart er avleggs. Huff da.
TENKER SELV: Her dundrer en 4WD VW Touareg fram helt uten folk men aldeles stappfull av elektronikk, sonder og kameraer. Den tok seg ubesværet fram i offroadløypa rundt Motopark Oschersleben midt i Tyskland. Poenget er å vise at bilførere snart er avleggs. Huff da. Bilde: VW

Billøpet går ut på at 4x4-bilene konkurrerer om å kare seg gjennom en 282 kilometer lang rute, helt uten styring av menneskehånd (eller –hjerne).

Bilene skal selv finne veien gjennom Southwest Desert i USA, selv unngå alle slags hindre og selv sørge for at tanken ikke er tom før målet er nådd.

Poenget med øvelsen er rett og slett å se hvor langt bilfabrikkene er kommet i å bygge mer pålitelige og smartere sikkerhets- og styringssystem.

Når startskuddet går har ikke VW lenger noen innflytelse på hva som skjer inne i den førerløse 4WD’en av type Touareg. Bilen er ifølge VW en standardutgave, forskjellen er at denne har en hel beskyttelsesplate under og stivere støtdempere.

Mønstergjenkjenning

Bilen er utstyrt med GPS-mottaker, en diger sentral datamaskin, et utall sonder av ymse slag og fire videokameraer koblet til mønstergjenkjennende lokaldatamaskiner.

På forhånd har bilen vært gjennom en rekke tester – selvsagt – nå senest kjørte den en hel helg alene rundt og rundt i 4WD-løypa på Motopark Oscerhsleben midt i Tyskland.

Tankekors

Den navigerte og manøvrerte og klarte seg ifølge VW’s talsmann Hartmuth Hoffmann aldeles strålende.

– Den kjører bedre enn våre egne testsjåfører, var utsagnet.

Det må da være et tankekors?

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.