ARBEIDSLIV

Toten i teten

– Dette er mer spennende enn skruer og mutre, sier ingeniørstudent John Erik Jørgensen (25), i tredje klasse på grafisk linje ved ingeniørutdanningen, Høgskolen i Gjøvik (HiG). I forrige uke tok studentene i bruk høgskolens nye fargelaboratorium, som er i særklasse i Norden.

Fra høsten utvider HiG studietilbudet med et nytt sivilingeniørstudium i elektronisk publisering og multimedieteknikk, i samarbeid med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. KTH har et lignende tilbud som er blitt Sveriges mest populære studium.

Boltrer seg

John Erik Jørgensen og flere medstudenter er i gang med å analysere optimal fargestilling på et utvalg prøvetrykk ved hjelp av et densitometer. Fargelabben er et kjærkomment supplement til eksisterende medielaboratorier for digital lyd- og bilderedigering, fjernundervisning, nettverksbasert multimedieteknikk og datateknikk. Her boltrer de vordende grafiske produksjonslederne seg med prosjektoppgaver og eksperimenter til alle døgnets tider.

– Utstyret på den nye fargelabben åpner for eksempel for bildemanipulasjon i det virtuelle rom og tettere prosjektsamarbeid med bransjen, sier Roy Stenersen (23), andreklassing på grafisk linje.

Snudd opp ned

I 20 år har HiG utdannet ingeniører til den grafiske industrien. Informasjons- og kommunikasjonsteknologien (IKT) har snudd opp ned på denne bransjen og visket bort grensene mellom grafisk, data, tele og massemedier. Dagens medietekniske utdanning på Toten dreier seg like mye om elektronisk publisering, e-handelsløsninger, multimedier og interaktive læringsmiljøer, som produksjon for de tradisjonelle, papirbaserte mediene. Studiet opererer i skjæringspunktet mellom teknikk og humaniora.

Førsteamanuensis Ole Lund ved Seksjon for datateknikk og grafiske fag på HiG er overbevist om at det nye studiet som kommer til høsten, vil dekke et behov: – Bransjen etterlyser arbeidskraft på sivilingeniørnivå innen databasepublisering og parallellpublisering mot flere medier. Det er skjedd en eksplosjon i mediebransjen. Eksempelvis er gjengivelse av farger i dag kritisk og inadekvat. Mediehus må årlig ut med store summer til annonsører fordi gjengivelse av farger ikke holder mål, fremholder han.

Et fyrtårn

Rektor Jørn Wroldsen kaller det nye tilbudet et fyrtårn for Høgskolen i Gjøvik. – Dette er første gang vi tilbyr et høyere grads studium i tillegg til de etablerte to- og treårige tekniske utdanningene, sier han.

Studiet skal finansieres hovedsakelig gjennom intern omdisponering fra utdanninger ved HiG som har ledig kapasitet. To studieretninger på elektroingeniør-utdanningen legges ned, og kapasiteten ved bygg- og maskinlinjene reduseres.

Det nye fargelaboratoriet skal gi grunnlag for forskning og utvikling. Et aktuelt prosjekt blir fargestyring på Internett – for eksempel ved e-handel der konsistent fargegjengiving av produkter er avgjørende. En annen FoU-virksomhet blir et monitorprosjekt for å optimalisere teknologier som tilfredsstiller kravene til monitorer i grafisk industri.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.