KRAFT

– Totalt visjonsløst fra Solheim

Rødt-leder Torstein Dahle er svært skeptisk til Erik Solheims miljøvisjoner om de rødgrønne får fortsette i regjering.
Rødt-leder Torstein Dahle er svært skeptisk til Erik Solheims miljøvisjoner om de rødgrønne får fortsette i regjering. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
17. aug. 2009 - 13:42

Miljøvernminister Erik Solheim presenterte i dagens Dagsavisen valgflesket for de med miljø som hovedsak foran det kommende valget.

Over fem punkter skisserte han hva en fortsatt rødgrønn regjering skal få til i de neste fire årene.

Les saken: Solheims fem klimaløfter

– Ingen innsats

Solheim ønsker blant annet at Norge skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2020, men presiserer at det skal skje i form av teknologioverføring til fattige land.

Det synes ikke Rødt-leder Torstein Dahle noe om.

– I praksis må dette være CO2-kvoter eller prosjekter under den grønne utviklingsmekanismen for å få uttelling i FN-systemet og Kyoto-avtalen. Det mest konkrete er at det trengs nye virkemidler for å "få pila til å bikke nedover". Det mest konkrete norske løftet er altså et løfte som ikke krever innsats eller oppofrelser i Norge i det hele tatt. Det er totalt visjonsløst fra et parti som går til valg med klima som hovedsak, sier han i en e-post til Teknisk Ukeblad.

– Industrifiendtlig

Solheim vil også at Norge skal bli en storeksportør av grønn kraft gjennom styrking av overføringslinjene til kontinentet og storsatsing på vindkraft, biomasse og solkraft.

Det mener Torstein Dahle kan bli svært alvorlig for industrien og husholdningene i Norge.

– Dette er et av de mest usosiale og industrifiendlige forslagene som har kommet fra SV noensinne. Det kan tenkes at man kan bygge ut en særegen produksjonskapasitet som kan selges til egne priser på et eget marked, men slik forslaget står i dag vil strømprisene i Norge to-tredobles, hevder Dahle.

Gunnar Kvassheim, Venstre
– Tragikomisk KRITISK: Venstres Gunnar Kvassheim. Scanpix

– Tragikomisk

Venstres Gunnar Kvassheim, som også er leder for energi- og miljøkomitéen på Stortinget, sier at Venstre er enige i at det haster med nye tiltak.

– Og vi er enige i de tiltakene han trekker frem, men det er tragikomisk når SV lanserer planer for en storsatsing på blant annet fornybar energi. Norge er på jumboplass innenfor dette området i Europa. Det er et resultat av at regjeringen valgte bort samarbeidet med Sverige om grønne sertifikater. Regjeringen har bevisst ignorert fornybarsatsingen og man har jobbet knallhardt for å ikke gjøre noen verdens ting. En rekke innspill som kunne fått fortgang i dette arbeidet har blitt avvist av regjeringen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.