OLJE OG GASS

Total: Uaktuelt å gå videre med Norvarg

Skuffende: Riggen Leiv Eiriksson boret avgrensningsbrønnen til Norvarg-funnet, Norvarg 2. Resultatene er så skuffende at operatøren mener det er uaktuelt å bore flere brønner i området.
Skuffende: Riggen Leiv Eiriksson boret avgrensningsbrønnen til Norvarg-funnet, Norvarg 2. Resultatene er så skuffende at operatøren mener det er uaktuelt å bore flere brønner i området. Bilde: Ocean Rig
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
6. nov. 2013 - 16:06

Et av de mest substansielle funnene til det nordnorske selskapet North Energy, Norvarg, kan bli lagt på is - selv om selskapet mener gassfunnet i Barentshavet på sikt vil være et kommersielt prosjekt.

Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne uken om Det norske som ikke er optimistiske med tanke på å få en kommersiell løsning på gassfunnet Norvarg i Barentshavet. Særlig med tanke på gassinfrastrukturen sørover.

Les også: Sveitsisk storbank vil gjerne hjelpe Erna med Statoil-salg

Ikke aktuelt

Operatør for Norvarg, Total E&P Norge, sier til Teknisk Ukeblad at det skuffende resultatet fra avgrensningsbrønnen Norvarg 2 gjør at det ikke er aktuelt å gå videre med prosjektet på dette tidspunktet.

– Vår forståelse av Norvarg-forekomsten per i dag er slik at vi ikke kan si at den er økonomisk å utvikle videre slik situasjonen er nå. Det må eventuelt en framtidig områdeløsning til for at vi skal kunne komme videre med Norvarg, og en slik løsning er ikke på plass per i dag, sier Leif Harald Halvorsen, kommunikasjonssjef i Total E&P Norge AS.

Han forklarer at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å bore ny brønn i området.

– Produksjonstesten under avgrensingsboringen ga dessverre skuffende resultater. På dette grunnlaget har vi sett at Norvarg ikke er en driver for dette området av Barentshavet.

Les også: Oljefondets leder blant verdens mektigste

Sweet spot

Da det ble gjort funn i den første Norvarg-brønnen, ville man bevege seg videre for å bore Norvarg 2. Denne brønnen ble betraktet som en såkalt sweet spot.

– Det vil si at det var utsikter til å treffe godt. Det var ikke tilfellet og vi fikk lavere strømningsrater enn forventet. Det er dette som er bakgrunnen for at vi per i dag vurderer det som uaktuelt å fortsette med boring av en tredje brønn på Norvarg, sier Halvorsen.

Les også: Dette flyet kan fly New York-London på under én time

Bergarten er tett

I North Energy, som har 20 prosents eierandel i Norvarg, ønsker man det derimot annerledes med Norvarg, selv om North Energy ser at det er vanskelig å få klare svar på egenskapene til reservoaret etter avgrensningsbrønnen.

– Norvarg er vanskelig å ta stilling til, og det er mange parametere som må tas i betraktning. To av de viktigste er; hvor fort kan vi få opp gassen, og hvor mye kan vi få betalt for den, sier administrerende direktør i North Energy, Erik Karlstrøm til Teknisk Ukeblad.

Han sier at det man vet om gassforekomstene i Norvarg er at det finnes lignende egenskaper andre steder på sokkelen.

– Det er stor usikkerhet om egenskapene på Norvarg. Men det vi vet, er at bergarten er tett, og gassen kommer ikke fort ut. Kristin er et eksempel som har en del av de samme egenskapene, men som da ligger nærmere infrastruktur, og man har brukt tid på å lære reservoaret å kjenne, sier Karlstrøm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Forskere har fått E. coli-bakterier til å lage bensin

Slam kan ha stivnet

– Vi vet at det er mye gass i bakken på Norvarg. Og det er mulig at det siste nålestikket vi stakk i bakken kan ha truffet en dårlig kanal. Norvarg er ikke så tett at det blir karakterisert som et tight hole. Men poreåpningene er så små at det ikke kommer væske ut. Da kan det også være at boreslam kan ha stivnet og tettet porene, sier Karlstrøm.

North Energy-direktøren er likevel sikker på at Norvarg kommer til å være kommersielt en eller annen gang, og han forstår også at selskaper med større portefølje enn dem selv velger å prioritere annerledes.

– Jeg er uansett sikker på at Norvarg vil være lønnsomt for de som har langt nok perspektiv også sett i sammenheng med Ververis-lisensen som ligger ved siden av, sier han.

Les også:

Krever klimatest av nye olje- og gassfelt

Slik bruker de induksjon på havbunnen

– Nordnorske oljeleveranser kan nå 10 milliarder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.