OLJE OG GASS

Total kjøper seg inn i Shtokman

Boreriggen Deep Sea Delta borer for Hydro på Shtokman. Nå kommer Total inn som deleier.
Boreriggen Deep Sea Delta borer for Hydro på Shtokman. Nå kommer Total inn som deleier.

Det franske oljeselskapet Total får en eierandel på 25 prosent i selskapet som skal bygge ut og drive infrastrukturen på Shtokman-feltet i Barentshavet, kunngjorde gassgiganten Gazprom torsdag.

Shtokman er verdens største gassfelt, og Gazprom anslår selv at feltet inneholder rundt 3,7 milliarder kubikkmeter gass.

Uklart eierskap

Gazprom vil fortsatt ha en eierandel på minst 51 prosent, mens det ennå ikke er klart hvem som vil eie resten av selskapet.

Hydro og Statoil ble ikke nevnt av Gazprom-sjefen Aleksej Miller, som kom med nyheten i Moskva torsdag.

– Avtalen er det siste viktige skrittet når det gjelder å utvikle et gjensidig fordelaktig samarbeid og partnerskap mellom Gazprom og verdens største energiselskaper, sier Miller om avtalen.

Kjemper fortsatt

Statoil og Hydro kjemper fortsatt om å få eie deler av det som ennå gjenstår, og forteller at de vil fortsatt vil ha dialog med Gazprom.

– Vi har hatt og har en god dialog med Gazprom om Shtokman. Det vil vi fortsette med, uten at jeg kan konkretisere dette noe nærmere, sier informasjonssjef i Statoil Arild Steine til NTB.

Avviste anbud

Gassleveransene fra feltet skal etter planen begynne i 2013. Feltet er en potensiell leverandør til både det europeiske og det amerikanske markedet.

Prosjektets framtid har vært uviss siden Gazprom overraskende avviste alle anbud fra utenlandske aktører i oktober i fjor.

Amerikanske Chevron og ConocoPhillips, franske Total og Norsk Hydro og Statoil fikk alle beskjed om at Gazprom skulle være alene om Shtokman.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.