OLJE OG GASS

Total har snart solgt eierandeler for 100 milliarder

Følger etter Statoil i Shah Deniz-prosjektet.

VERDT MILLIARDER: Total har nå fulgt etter Statoil og solgt sin eierandel på 10 prosent i Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan. Salget er verdt 10 milliarder kroner. Foto: Shahin Abasaliyev
VERDT MILLIARDER: Total har nå fulgt etter Statoil og solgt sin eierandel på 10 prosent i Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan. Salget er verdt 10 milliarder kroner. Foto: Shahin Abasaliyev Bilde: Shahin Abasaliyev
2. juni 2014 - 16:24

I begynnelsen av mai fullførte Statoil salget av sin eierandel på 10 prosent i det gassfeltet Shah Deniz i Aserbajdsjan til BP (3,3 %) og Socar (6,67 %) for 8,6 milliarder kroner.

Gassfeltet inneholder anslagsvis 500–1000 milliarder Sm3 gass og 250–500 millioner tonn utvinnbar kondensat.

Les også: Nå er verdens største jackup-rigg snart i Norge

Total tenker det samme

Nå følger også franske Total etter. Olje- og gassgiganten selger sin eierandel på 10 prosent til tyrkiske TPAO og er dermed helt ute av prosjektet.

Salgssummen er rett i underkant av ni milliarder kroner. Dette betyr at selskapet har solgt forskjellige eierandeler for til sammen 95 milliarder kroner siden 2012.

Her hjemme er selskapet mest kjent for Martin Linge-feltet, som etter planen skal starte produksjon i 2016.

Stort prosjekt

Statoil er i motsetning til Total fremdeles med i Shah Deniz-prosjektet sammen med operatør BP, Socar, Nico, Lukoil og nevnte TPAO.

I desember kunngjorde dette konsortiet at de skulle utvide South Caucasus-rørledningene gjennom Aserbajdsjan og Georgia, bygge gassrørledningen the Trans-Anatolian Gas Pipeline på tvers av Tyrkia og den transadriatiske rørledningen på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.

Alle prosjektene inngår i fase to-prosjektet i Shah Deniz-utbyggingen og skal skape en sørlig gasskorridor til Europa.

Les også: Gass fra Aserbajdsjan utløser gigantisk investering

Dyrt

I tillegg skal det bores 26 havbunnsbrønner og bygges to plattformer på feltet, mens det på land vil blir bygget nye prosesserings- og kompresjonsanlegg i Sangachal.

Prosjektet har samlet sett en kostnad på drøye 166 milliarder kroner.

Shah Deniz-feltet ligger i det Kaspiske Hav, omtrent 100 kilometer sørøst fra hovedstaden Baku. Det dekker et område på 860 kvadratkilometer og har vanndybder fra 50 til 550 meter.

Feltet produserer i dag 200.000 fat oljeekvivalenter daglig.

Les også:

Derfor sprekker Goliat med minst 15 milliarder

Fiberutbyggingen i Nordsjøen koster opp mot 1 million kroner for hver kilometer  

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.