SAMFUNN

Torskekongen

27. feb. 2001 - 09:56

Et hallelujamøte med oppdrettsnæringen på da han gikk på videregående skole, ga Harstad-gutten en smak av laks og klingende mynt. Han dro sporenstreks til Tromsø og Norges fiskerihøgskole, der han ble fiskerikandidat. Siden har Øyvind Jørgensen jobbet med produksjon av marin yngel som kveite, piggvar og torsk, som én av de yngste i en ung bransje.

– Lakseoppdrett handler om å følge en oppskrift. Innen kveite- og torskeoppdrett er jeg med og lager oppskriften, sier 33-åringen. Jørgensen gikk rett fra kandidatoppgave til jobben som daglig leder i Troms Marin Yngel i 1995. Arbeidet har brakt ham til alle verdenshjørner.

– Vi er en viktig del av den nye økonomien. Mye av den kunnskapen vi bygger produksjonen på, har vi hentet i utlandet – i Hellas, Canada og Singapore. Via Internett kjøper vi utstyr fra hele verden, og ved anlegget har vi studentpraktikanter fra Portugal. Bransjen er internasjonal fra A til Å.

Yngelgründeren på Kraknes utenfor Tromsø syder av engasjement når han forteller hvor mye norske oppdrettere har å lære av oppdrettere i andre deler av verden. – Det er viktig å bli korrigert for ting du kan gjøre annerledes. Du blir lett hengende etter hvis du ikke drar veksler på andres erfaringer.

Av samme grunn har yngeloppdretterne i Nord-Norge nylig etablert nettverkssamarbeidet Yngelringen.

Jørgensen kommer fra en landbruksfamilie på Grytøya utenfor Harstad med lakseoppdrett som attåtnæring. Han ble tidlig interessert i økonomien i laksenæringen. – Jeg jobber med det som kunne vært hobbyen min. Noen har små akvarier. Jeg har ett stort.

I en oppbyggingsfase kan akvarielivet ta fullstendig overhånd. Da er det greit at kona er sosiolog i utekontakten og avvekslingsvis bringer helt andre problemstillinger i fokus. Sammen med kona og datteren på fem år, er kulturlivet, forskningsmiljøet og den enorme tilgangen til natur og friluftsliv blant de store gledene ved å bo i Ishavsbyen.

Ulempen er at arbeidsdagen blant levende organismer har tatt bort litt av interessen for å fiske på fritida. – Nå går jeg heller på rypejakt, konstaterer Jørgensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.