KLIMA

Torsk blir døv av seismikk

27. aug. 2007 - 11:36

Den ferske rapporten fra Naturvernforbundet, som er utarbeidet av marinbiolog Per-Erik Schulze og tidligere fiskerirådgiver Alf Ring Pedersen i Naturvernforbundet, konkluderer med at stasjonær fisk, som torsk, kan få hørselsskader, skriver Stavanger Aftenblad.

Forsøk

Konsekvensene av svekket hørsel er alvorlige for en torsk, som bruker hørselen til å navigere med, for å oppdage fiender og i forbindelse med gyting.

Schulze og Pedersen viser også til australske og canadiske forsøk som har påvist at hval, sel og andre sjøpattedyr mister hørselen midlertidig etter å ha blitt utsatt for seismikkskyting, og at skadene kan oppstå så langt som 1,5 kilometer fra skytestedet.

Anmelder

Samtidig med at Naturvernforbundet kommer med sin rapport, anmelder Bellona Oljedirektoratet for brudd på forurensningsloven. I tre uker i juli kartla seismikkselskapet Fugro-Geoteam havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen på oppdrag fra Oljedirektoratet.

Bellona mener aktiviteten rammes av forurensningslovens bestemmelser om uønsket støy, noe Statens forurensningstilsyn (SFT) er enig i.

– Men dette er ikke forurensning av en karakter som krever tillatelse fra oss, slik vi vurderer det i dag, sier Signe Namdal, direktør for næringslivsavdelingen i SFT.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.