ENERGI

Tørker på stedet

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
14. juni 2004 - 08:00

Metoden er utviklet av ABB, som har laget en container med utstyret for tørkingen.

En stadig eldre transformatorpark gjør at etterspørselen på vedlikeholdssiden øker.

Transformatorenes driftssikkerhet påvirkes av innholdet av fuktighet i oljen.

- Dermed øker faren for overslag ved overlast. En annen risiko er fritt vann i oljen. Da kan vi risikere havari, sier Knut Herdlevær, leder for diagnostikkavdelingen ved ABBs serviceavdeling i Drammen.

Tradisjonelt har ABB tørket transformatorene ved sitt verkstedet i Drammen. Mange transformatorer står imidlertid slik plassert, at transport til verksted er tidkrevende og dermed medfører lang utetid og store kostnader.

- Derfor har det lenge vært et ønske om å finne frem til effektive metoder for å tørke store transformatorer der de er plassert, sier Herdlevær.

Lavfrekvent strøm

ABB har utviklet en tørkemetode der de bruker en lavfrekvent strøm i kombinasjon med at varm olje blir dusjet inn gjennom dyser i transformatorlokket.

- Under vakuum er gjennomslagspenning mellom to potensialer mye lavere enn ved atmosfærisk trykk. Derfor har det vært praktisk umulig å varme opp en kortsluttet og evakuert transformator med strøm. Dette krever høy spenning, sier Herdlevær når han skal forklare tørkeprinsippet.

Med bruk av lav frekvens på strømmen, er kortslutningsimpedansen redusert. Typisk frekvens ligger rundt 1 Hz. Dermed er det mulig å oppnå kortslutningsstrøm ved lav spenning. Under oppvarmingen blir motstanden kontinuerlig målt. Målingene brukes for å beregne temperaturen i viklingene.

- Det er viktig at transformatorene ikke overopphetes og at man har kontroll på at isolasjonen ikke brytes ned under prosessen, sier Herdlevær. Oppvarmingen med oljedusjen fra dyser i transformatorlokket, sikrer en jevn og stabil oppvarming av hele transformatoren.

Utsetter investeringer

20 prosent av de transformatorene som til nå er analysert, viser mer enn to prosent fuktighet i fast isolasjon. - Denne isolasjonen brytes ned over tid. Hvor lang tid dette tar, avhenger av blant annet driftstemperatur, fuktighetsinnhold, syre og oksygen, sier Herdlevær.

Under tørkingen av en 110 MVA generatortransformator med fire prosents fuktighet i fast isolasjon, ble det fjernet 50 liter vann. I løpet av den fem dager lange tørketiden, gikk fuktigheten i isolasjonen ned til en prosent.

- Uten tiltak måtte denne transformatoren vært skiftet ut etter fem år. Etter utført rehabilitering vil isolasjonen ha en restlevetid på 20 til 25 år, og dermed kan investeringen i ny transformator utsettes betraktelig, sier Herdlevær.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.