KRAFT

Tørke truer Texas-boom

SKIFERGASS: Dette er en av Halliburtons brønner hvor de borer etter naturgass ved hjelp av fracking, eller oppsprekking av fjellet. Nå trues frackingen i Texas av den verste tørken på minst 116 år.
SKIFERGASS: Dette er en av Halliburtons brønner hvor de borer etter naturgass ved hjelp av fracking, eller oppsprekking av fjellet. Nå trues frackingen i Texas av den verste tørken på minst 116 år. Bilde: Halliburton
Kjetil Malkenes Hovland
14. juni 2011 - 13:59

Texas er inne i sin verste tørke siden man begynte å måle for 116 år siden.

Dette kan blant annet true naturgassboomen i staten, siden fracking (dampdrevet oppsprekking) krever svært mye vann.

Langs elven Rio Grande har det falt fem centimeter regn siden oktober, ifølge værmyndighetene.

Verst i sør

94 prosent av Texas har alvorlig, ekstrem eller eksepsjonell tørke, ifølge U.S. Drought Monitor, landbruksdepartementets oversikt over tørke. Perioden fra oktober til mai er den tørreste som er målt siden man begynte målingene i 1895. Amerikanske værtjenester forventer opptil 42 grader de neste ukene, og mindre nedbør enn normalt resten av juni.

Mange områder i Texas kan bli nødt til å rasjonere vannet. Enkelte vanndistrikter har erklært nødsituasjon av kategori 2, som krever kutt på opptil 30 prosent i forbruket.

– Det er ganske tørt her nede, og mange oljeselskaper leter etter vann, sier Robert Mace i Texas Water Development Board ifølge Bloomberg.

Det er den sørlige delen av Texas man er mest bekymret. Boringen etter hydrokarboner i Eagle Ford-formasjonen krever mer vann enn den i andre formasjoner. Spesielle geologiske forhold gjør at det kreves tre til fire ganger mer vann enn i Barnett-formasjonen ved Fort Worth. En enkelt brønn kan kreve opptil 60 millioner liter vann.

Skifergass. Fracking. Illustrasjon fra amerikanske miljømyndigheter EPA.
Det er den sørlige delen av Texas man er mest bekymret. Boringen etter hydrokarboner i Eagle Ford-formasjonen krever mer vann enn den i andre formasjoner. Spesielle geologiske forhold gjør at det kreves tre til fire ganger mer vann enn i Barnett-formasjonen ved Fort Worth. En enkelt brønn kan kreve opptil 60 millioner liter vann. FRACKING: Illustrasjon fra amerikanske miljømyndigheter, EPA. EPA

Tidobler vannforbruket

Vannforbruket i Eagle Ford-formasjonen er spådd å tidobles innen 2020 og dobles igjen innen 2030, ifølge Texas Water Development Board og Universitetet i Texas.

Texas produserer mest gass og olje i USA. Vannmangelen setter fart i debatten rundt fracking, hvor selskapene bruker damp, sand og kjemikalier for å få berget til å sprekke opp og frigjøre olje og gass. Miljøvernere er bekymret over de mange prosjektene i USA, samt forsøk på fracking i Polen og Storbritannia.

– Dette er ikke den boringen dine besteforeldre i vest-Texas kjente. Det er tung industriell aktivitet med massiv bruk av vann og kjemikalier, sier Sharon Wilson i Earthworks’ Oil and Gas Accountability Project, som vil ha strengere regler for bransjen.

Sparer på vannet

Exxon gjenvinner nå væske for å bruke minst mulig ferskvann. Anadarko erstatter støvete grusveier med sandstein for å unngå å måtte vanne dem.

Anadarko har 10 rigger i sving i Eagle Ford-formasjonen og skal bore 200 brønner i år. Selskapet kjøper blant annet vann fra Hidalgo Irrigation District No. 2, der også mange bønder får vannet sitt. Hvis ikke regnet fyller reservoarene i løpet av de neste månedene vurderer vannselskapet å slutte å selge vann til oljeselskapene.

Bøndene er også hardt rammet av tørken. Hveteavlingene er verst rammet. Mange må redusere antallet dyr fordi gresset ikke vil vokse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.