OLJE OG GASS

Tord Lien: Brasil og Norge er en god match for videre samarbeid

Møtte Petrobras-sjef Cristina Pinho i Trondheim.

Olje- og energiminister Tord Lien diskuterte i dag det norsk-brasilianske samarbeidet i Trondheim med Petrobras-sjef Cristina Pinho. Lien mener begge landene har noe å lære av hverandre i petroleumssektoren.
Olje- og energiminister Tord Lien diskuterte i dag det norsk-brasilianske samarbeidet i Trondheim med Petrobras-sjef Cristina Pinho. Lien mener begge landene har noe å lære av hverandre i petroleumssektoren. Bilde: OED
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. sep. 2014 - 15:27

For å styrke samarbeide mellom norske og brasilianske erfaringer fra olje- og gassindustrien hadde olje- og energiminister Tord Lien i dag et møte med Cristina Pinho.

Hun er sjef for det nasjonale oljeselskapet i Brasil, Petrobras.

– Sammen med forskningsinstitusjoner i Norge og Brasil kan norske leverandører bidra til å løse en del utfordringer, som går både på høy temperatur og høyt trykk, dypvannsproblematikk og presalt-utfordringer, sier olje- og energiminister Tord Lien til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her går det galt med oljebrønnene

En god match

Lien og Pinho møttes under IO-konferansen i Trondheim, der de fikk diskutert den norsk-brasilianske avtalen BN21 (Brazil-Norway in the 21st Century). Avtalen ble signert på myndighetsnivå i fjor.

– Det jobbes nå med å videreutvikle samarbeidet med næringen og forskningsmiljøene i de to landene, melder OED på sine nettsider.

Lien sier til Teknisk Ukeblad at Norge har en god tradisjon for å mobilisere næringen til å peke på hvor forskningsinnsatsen bør settes inn for å gi best mulig nytteeffekt.

– Vi snakket også om hvor viktig det er at Petrobras engasjerer seg i dette. Vi vet jo at både Brasil og Norge har stor kompetanse på offshore olje- og gassaktivitet, sier han.

– På den ene siden har begge landene mye kompetanse. På den andre siden har vi en del av de samme utfordringene. Vi vet også at det er en betydelig grad av samhandling mellom norske leverandørbedrifter og Petrobras i Brasil. Dette gjør at matchen på et petroleumssamarbeid mellom oss er bra sier han.

Les også: Barentshavet var oljeindustriens nye lekeplass. Nå utsettes prosjekter og funn leveres tilbake

Gode på geologi

Tord Lien peker blant annet på at Brasil har hatt mye erfaring med presalt-problemstillinger, høyt trykk og temperatur.

– På bore- og brønnsiden har Petrobras lyktes. Der kan vi nok ha noe å lære. I tillegg er de gode på forståelsen av geologi og hvordan ressursene er fordelt på sokkelen. Der er de svært kompetente.

– Fra norsk side kan vi bidra mye med subsea-teknologi og samspillet mellom oljeteknologi og informasjonsteknologi, sier Lien.

På Olje- og energidepartementets egne nettsider uttaler Lien at samarbeidet mellom landene er viktig.

- Regjeringen er opptatt av å styrke innsatsen innen forskning og teknologiutvinning, også internasjonalt. Det norsk-brasilianske forskningsavtalen BN21 er et godt eksempel på et gjensidig nyttig og viktig samarbeid, sier olje- og energiminster Tord Lien.

Les også:

Sverdrup blir 8 ganger så tung som Gudrun og får flere senger enn Stavangers største hotell

Riksantikvaren vil vite om det finnes spor etter istidsmennesker

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.