IT

Toppsjefer inn i grønt datasenter

Espen Zachariassen
21. des. 2009 - 11:15

Planene om å bruke tomme haller i Lefdal gruver i Sogn og Fjordane har fått med seg store næringslivsaktører.

Målet er å etablere et av verdens største, sikreste og mest miljøvennlige datasentre.

Les mer her: Norge skal bli datasupermaktPenger og teknologi

Hafslund ASA, IBM, North Cape Minerals, DNB Nor, Sogn og Fjordane Energi og Tandberg deltar alle i forprosjektet, enten i form av penger, fagekspertise eller teknologi.

Styringsgruppen for Prosjekt Lefdal gruve ledes av Ingvild Myhre, tidligere toppsjef i Network Norway. Hun leder nå Teknologirådet.Topplaget DELTAR: Adm. dir. Morten Thorkildsen I IBM Norge blir med på å sjekke ut Norges stormaktmuligheter på datalagring.
Topplaget DELTAR: Adm. dir. Morten Thorkildsen I IBM Norge blir med på å sjekke ut Norges stormaktmuligheter på datalagring.

Topplaget

Og nå har styringsgruppen fått med på laget konsernsjef Christian Berg i Hafslund ASA, administrerende direktør Morten Thorkildsen i IBM Norge, konsernsjef Ole Schancke Eikum i Sogn og Fjordane Energi ASA (SFE) og administrerende direktør Birger Nilsen i North Cape Minerals AS (NCM).

IT-bedriften LocalHost i Måløy har utviklet ny kjøleteknologi for datalagring, er initiativtaker til prosjektet og vil stå for prosjektledelse.Kaldt og miljøvennlig

Lefdal gruve er verdens største underjordiske olivingruve og ligger i Sogn og Fjordane, mellom Måløy og Nordfjordeid.

Gruven ligger rett ved en dyp, kald fjord og kort vei unna vannkraft og vindkraft.Ferdig til sommeren DELTAR 2: Konsernsjef Christian Berg i Hafslund blir med på å sjekke ut Norges stormaktmuligheter på datalagring.
Ferdig til sommeren DELTAR 2: Konsernsjef Christian Berg i Hafslund blir med på å sjekke ut Norges stormaktmuligheter på datalagring.

Ferdig til sommeren

– Fremtidig bygningsmasse vil være under bakken og ha høy sikkerhet samt store muligheter for ekspansjon. Forprosjektet som settes i gang skal se på alle forhold ved mulig bruk av gruven til storskala datalagring, med særlig vekt på sikkerhet, teknologi og marked, skriver IKT Norge i en pressemelding.

Styringsgruppen møtes i Måløy i januar, og forprosjektet skal være ferdigstilt sommeren 2010.Stormakt

Prosjektet Lefdal gruve støttes økonomisk av Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) og Innovasjon Norge.

Arbeidet er en oppfølging av IKT Norges rapport ”Sky og Fjordane”. Rapporten argumenterer for at Norge kan bli en global stormakt innenfor grønn datalagring og at dette gir mulighet til å skape en ny miljøvennlig og desentralisert industri i Norge av internasjonalt format.

– IT-bransjen er midt i et paradigmeskifte med virtualiseringsteknologi som gjør det mulig med store nye etableringer av datasenter der det ligger mest naturlig til rette. Datasenter kan bli en ny norsk kraftkrevende industri der vi skaper verdier av våre unike, rene og rimelige energiressurser. Lefdal gruve-prosjektet vil ta oss ett skritt videre når det gjelder hva som skal til for at den døren åpnes også internasjonalt, sier Ingvild Myhre.Internasjonalt DELTAR 3: Konsernsjef Ole Schanke Eikum i Sogn og Fjordane Energi blir med på å sjekke ut Norges stormaktmuligheter på datalagring.
Internasjonalt DELTAR 3: Konsernsjef Ole Schanke Eikum i Sogn og Fjordane Energi blir med på å sjekke ut Norges stormaktmuligheter på datalagring.

Internasjonalt

– Norge har ren og rimelig strøm fra vannkraft, kulde, få naturkatastrofer samt økonomisk og politisk stabilitet. Disse faktorene gjør at vi kan tilby datasentertjenester med lavt CO 2-avtrykk også utenfor landets grenser, sier Christian Berg i Hafslund.

– Et smartere samfunn der it og internett gjør produkter og tjenester virtuelle, med redusert material- og energiintensitet, fordrer storskala satsing på grønne datasentre, sier Morten Thorkildsen i IBM.Vaktbikkjer

– Datamengdene i verden fordobles hver 18 måned, og datasenter for storskala lagring er nå et av de største IT- satsingsområdene globalt. Lokalisering i land med stabilt politisk regime og tilgang til store mengder ren energi og kjøling blir framhevet som spesielt viktig ved etablering av slike sentre. Lefdal-prosjektet skal gi et miljøavtrykk som er minimalt – samtidig som det gir et næringsgrunnlag for området. Vi vil jobbe sammen med Naturvernforbundet og andre organisasjoner for å sikre at vi overholder svært strenge miljøkrav, sier prosjektleder Benedicte Fasmer Waaler i IKT Norges Grønn it-prosjekt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.