NETTARKIV

Topplederne studerer ute

STUDIER UTE: StatoilHydro-sjef Helge Lund har studert ved INSEAD i Frankrike, likhet med for eksempel Orklas Dag J. Opedal.
STUDIER UTE: StatoilHydro-sjef Helge Lund har studert ved INSEAD i Frankrike, likhet med for eksempel Orklas Dag J. Opedal. Bilde: Smolenskaya, Veronika

En rask gjennomgang av toppledernes CV-er viser at studier av en viss lengde ved utenlandske universiteter definitivt øker sjansen for å gå til topps i næringslivet. Det gjelder særlig dersom bedriften er internasjonalt orientert eller har utenlandske eiere.

Rømte landet

– Når vi skal finne ledere til toppen i internasjonale bedrifter, er det vår preferanse å velge en person som har tatt en del av sin utdanning ute. Det løfter gjerne forståelsen for internasjonale forhold, i forhold til siviløkonomutdanning ved Helleveien i Bergen og deretter påfyll med etterutdanning fra BI, sier hodejeger Steinar Hopland til Finansavisen.

StatoilHydros Helge Lund, Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, RECs Erik Thorsen, DnB NOR-sjef Rune Bjerke, og Orklas Dag J. Opedal er blant topplederne som har skaffet seg hele eller deler av sin utdanning utenlands. I mindretall finner vi Aker Kværners Leif-Arne Langøy, Seadrills Kjell Erik Jakobsen og Hydros Eivind Reiten, som har holdt seg på norske utdanningsinstitusjoner under hele studieløpet.

Nettverk

Hopland finner få eller ingen ulemper ved å studere i utlandet, men nevner at det for enkelte kan være en lite ulempe at man ved utenlandsstudier ikke skaffer seg det kontaktnettverket mange får ved studier i Norge. Men heller ikke det er avgjørende, mener hodejegeren.

– Studerer man ved BI, knytter man seg gjerne til norske bedriftsledere gjennom prosjektoppgaver. Det nettverket får du ikke ved en utdanning i utlandet, men det tar du fort igjen, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.