OLJE OG GASS

Toppen er ikke nådd

Oseberg-plattformer; oseberg feltsenter Norsk Hydro oljeproduksjon  Oseberg feltsenter omfatter de tre plattformene Oseberg A, B og D som er bundet sammen med broer i den sørlige delen av Oseberg-feltet, og Oseberg C som ligger 14 kilometer nord for Feltsenteret.
Oseberg-plattformer; oseberg feltsenter Norsk Hydro oljeproduksjon Oseberg feltsenter omfatter de tre plattformene Oseberg A, B og D som er bundet sammen med broer i den sørlige delen av Oseberg-feltet, og Oseberg C som ligger 14 kilometer nord for Feltsenteret. Bilde: Norsk hydro
Jannicke Nilsen
30. aug. 2007 - 08:25

Oljeprisen vil ikke kollapse. Børsurolighetene legger ingen demper på stemningen på Paretos olje- og offshorekonferanse.

– Aksjemarkedet priser nå inn at oljeprisen skal falle kraftig. Det prises inn at oljeprisen skal falle til 45 dollar innen 2009. Vi tror ikke det, sa analysesjef Rune Juliussen i meglerhuset Pareto på Olje- og offshorekonferansen på Holmenkollen Park Hotel i går.

Ingen demper

Pareto er langt fra pessimistisk, selv om den siste tidens børsuroligheter har gitt billige olje- og offshoreaksjer. Juliussen tror heller at oljeprisen vil holde seg på dagens nivå eller i det minste over 60 dollar.

– Da skal markedet opp 30-40 prosent, sa Juliussen i går. Det skriver Finansavisen.

At toppen er nådd tror heller ikke administrerende direktør i Harfjeld BW Offshore.

Tidlig fase

– Toppen er ikke på noen måte nådd. Det er en voldsom aktivitet i letingen etter olje. I neste omgang er det feltutbygging og produksjon. Fortsatt er vi i en tidlig fase, sier Svein Moxnes Harfjeld til Aftenposten.

Bransjens offshorerusen har likevel noen harde realiteter å forholde seg til. De siste 3-4 årene har gitt en opptur i bransjen på 200 prosent. Mangel på personale er et faktum, og Seadrills toppsjef benyttet gårsdagen til å lokke til seg potensielle nye ansatte.

– Vi trenger 1900 kvalifiserte ansatte, og vi er en attraktiv arbeidsgiver, sa Kjell Jacobsen, ifølge Aftenposten.

De små er truet

Harfjeld BW Offshore spår også at milliardinvesteringene i nye rigger kan gi hodepine, spesielt for de mange små, nye selskapene.

– Jeg tror at 2007 og 2008 vil være preget av at en rekke selskaper melder forsinkelser og kostnadsoverskridelser. Mange selskaper er prosjektselskaper med begrensete interne ressurser. Vi ser en tendens til at de store selskapene klarer å levere prosjekter i tråd med det de har lovet. Men dette er ikke noe stor overraskelse for oss. Vi er et selskap som klarer å håndtere disse tingene, sier Moxnes Harfjeld til Aftenposten.

Det er fullt

De siste par årene har godt over 50 nye oljeselskaper kastet seg ut i Nordsjøen, inspirert av gunstige skatteregler og gode oljepriser. Nå tror bransjen at det ikke er plass til flere.

– Nå handler det om å spise eller bli spist, sier styreleder Lars Takla i Noreco til Aftenposten. Noreco er selv i ferd med å kjøpe opp Altinex.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.