NETTARKIV

Toppen av isfjellet

17. sep. 2002 - 08:56

- Det finnes et helt spekter av legionellainfeksjoner. Den klassiske er lungebetennelse. Lettere former kan opptre som en febersykdom som går over av seg selv. - Det er rimelig å anta at pasienten vil opparbeide en viss immunitet etter et slikt angrep. Men er immunforsvaret svekket, svekkes også denne evnen, sier professor Stig Frøland.

- Det er i det siste blitt en økende aktsomhet overfor legionella i helsevesenet, sier Frøland. Han viser til at den vanligste behandling for en lungebetennelse i Norge baserer seg på penicillin. Det hjelper ikke mot legionella. Derfor vil normalt ikke en legionellapasient få riktig antibiotikabehandling i første omgang. Nå vurderer legene raskere om lungebetennelse kan komme av legionella, og på Rikshospitalet gjøres dette konsekvent.

- For øvrig har vi fått en ny, veldig nyttig laboratorietest. Den påviser bakterie-antigen i urinprøver. Prøven er enkel og grei å utføre og mange sykehus benytter den. En rekke av de mer alvorlige legionærtilfellene vi har hatt de siste årene, er diagnostisert ved hjelp av denne nye testen, sier Frøland. Mye skal klaffe om vi skal få en legionærinfeksjon. Den opptrer oftest hos eldre. Røykere er i risikosonen og mennesker med sykdommer som svekker immunforsvaret, er mer utsatt enn andre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.