NYHETSBREV

Tok opp kampen mot østeuropeiske billigprodukter

Stålprodukter fra Øst-Europa ble en stadig tyngre utfordrer for EMV Construction – så valgte de automatisert løsning.

Plasmakapper fra Voortman som kapper en stålbjelke. Et slikt anlegg er montert hos EMV Construction på Magnor.
Plasmakapper fra Voortman som kapper en stålbjelke. Et slikt anlegg er montert hos EMV Construction på Magnor. Bilde: Voortman
21. aug. 2015 - 00:11

Sikkert 
eller usikkert

Supportavtalen EMV Construction har med leverandøren Voortman innebærer at leverandøren kan koble seg opp fra Nederland, via internett. Da kommer dette spørsmålet opp: Hvor mange andre, kanskje med uredelige hensikter, kan koble seg på?

– Vi har ikke tilstrekkelig datakunnskap selv. Vi har en dataleverandør, Solør EDB, som skal holder alt på stell. De leverer backup, brannmurløsninger og antivirussystemer, sier Verner Fagerli.

Vidar Kindsbekken, daglig leder i EDB Solør, sier at supportavdelingen i Nederland ikke kan komme inn før fjernstyringen er manuelt åpnet fra Magnor, da får de en kode som må tastes inn.

– Det er så sikkert som det kan bli, men noen klarer jo å komme seg inn i Pentagon også, sier Kindsbekken.

Han mener leverandører av IKT-tjenester til mindre industribedrifter uten egen datakompetanse er blitt flinke til å gjøre kundene oppmerksomme på farene som finnes.

– Det er jo en kostnad. De fleste, men ikke alle kundene, tar den kostnaden når vi forteller hva de kan utsette seg for, sier Kindsbekken.

Les:

– Dette betaler seg selv om vi ikke bruker mer enn 20 prosent av kapasiteten, sier prosjektleder Rune Fagerli hos den tradisjonelle norske industribedriften på Magnor i Hedmark.

Siden starten i 1992 har EMV Construction levert stålbjelker til byggenæringen, og noen trapper og gelendre. Men gradvis har Rune Fagerli sett at det blir vanskeligere å konkurrere. Inn på markedet kommer leverandører fra en rekke østeuropeiske produsenter, de leverer til en pris norsk kostnadsnivå gjør nærmest umulig å matche.

Alt var manuelt

Men det var før Rune Fagerli og broren Verner Fagerli, som er daglig leder i bedriften, bestemte seg for å ta opp kampen. Det betyr automatisert produksjon.

– Alt vi gjorde var manuelt, fra målebånd til kappemaskiner. Vi måtte gjøre noe for å overleve. Hvis vi hadde fortsatt med manuelt arbeid ville vi ikke ha holdt ut lenge. Det var på norsk ståldag for to og et halvt år siden at vi fikk øynene opp for automatisering, sier Verner.

De to brødrene orienterte seg i markedet, og tok kontakt med tre mulige leverandører. Ganske raskt bestemte de seg for å gå videre med nederlandske Voortman Steel Machinery i Nederland.

Et besøk på fabrikken i Nederland gjorde godt inntrykk, referansene var gode og det var montert tre anlegg i Sverige. I Norge er EMV Construction, såvidt brødrene Fagerli vet, de første med slikt utstyr fra Voortman.

Les: Doblet produksjonseffektiviteten

Her er første stasjon, der bjelkene kappes, bores og gjenges før de går videre til plasmakutteren. Joachim Seehusen

Support er viktig

Produksjonslinjen er utstyrt med anlegg for boring og gjenging, saging og plasmaskjæring. Siden ingen i bedriften hadde kompetanse på automatisering var tilgang på service og support et viktig kriterium for valget.

– Vi har allerede erfart at de er gode på support. Om noe går galt kan supportavdelingen i Nederland logge seg inn på anlegget og se hva som er feil, og hva vi eventuelt har gjort galt.

Et annet viktig punkt for EMV Construction var tilgang på reservedeler. Mens de to øvrige leverandørene de vurderte hadde egenutviklede komponenter til nær sagt alt, bruker Voortman i mye større grad standardkomponenter. Avtalen innebærer årlig service. Derfor blir det rimeligere med Voortman når de må skifte noe.

Med manuelt utstyr kunne de 30 ansatte levere 300 tonn i løpet av et år. De samme 30 ansatte kan nå klare 2000 tonn, fortsatt på kun ett skift.

Les: Fremtidens industri krever endringer

EMV Construction, plasmakutter for stålbjelker levert av nederlandske Voortman
EMV Construction, plasmakutter for stålbjelker levert av nederlandske Voortman Joachim Seehusen

Nye markeder

– Vi vet nå at vi er konkurransedyktige på pris i forhold til østeuropeiske konkurrenter, og målet er i første omgang å heve omsetningen fra 48 millioner (2014) til 70 millioner.

Det skal skje ved at bedriften i tillegg til å være et byggmarked også vil se nærmere på anlegg, og på industrisektoren.

Verner Fagerli er selvkritisk på bransjens vegne, og mener det har skjedd veldig lite i norsk stålbearbeiding de siste årene.

– Men nå kommer det til å skje noe, vi vet at det er andre som også vurderer å gjøre som vi har gjort. Det er mange leverandører landet rundt. Vi har regnet grundig på det, og funnet at selv med bare 20 prosent utnyttelse av den nye linjen så vil investeringen være lønnsom.

Voortman-anlegget har en robot som skifter verktøy selv, kassetten kan ta opp til ti forskjellige bor og gjengetapper. Det er nok i de fleste tilfeller, og skulle det blir ytterligere behov er det fort gjort å skifte kassett. Det er også mulig å lage mer avanserte komponenter enn tidligere, og selskapet vurderer nå om de kan få noe innen offshore, der de til nå ikke har vært.

– Vi har fått muligheten til å lage mer avanserte komponenter enn tidligere, sier Verner Fagerli.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.