BYGG

Togene står over hele landet

GSM-R systemet har sviktet.

GSM-R-nettet er nede og alle tog står i hele Norge tirsdag morgen. Her fra Oslo sentralstasjon.
GSM-R-nettet er nede og alle tog står i hele Norge tirsdag morgen. Her fra Oslo sentralstasjon. Bilde: Scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
10. sep. 2013 - 09:54

GSM-R

GSM for Rail.

Den europeiske standarden for mobilkommunikasjon på jernbanen.

Brukes primært til kommunikasjon mellom togfører og togleder.

Bygger på mobilstandarden GSM.

Har full radiodekning langs spor og i alle tunneler.

Siste nytt: Jernbaneverket meldte 11:37 at togtrafikken er i gang igjen.

«Det er for øyeblikket stans i togtrafikken i store deler av landet», melder Jernbaneverket på Twitter.

Årsaken er en feil ved Jernbaneverkets operasjonssenter for GSM-R i Trondheim. Herfra blir togradiosystemet for hele landet overvåket døgnet rundt.

«Feilen fører til at det ikke er mulig å få forbindelse mellom tog og trafikkledelse. Togene er kjørt til nærmeste jernbanestasjon og må forbli stående inntil feilen er rettet. Alle tilgjengelige ressurser er satt inn for å finne og utbedre feilen», skriver Jernbaneverket.

Les også: Her kan du se hvordan GSM-R fungerer

Sentral node nede

Kommunikasjonsdirektør Svein Horrisland bekrefter at det er en feil ved operasjonssenteret for GSM-R i Trondheim som har lammet togtrafikken over hele landet.

– Vi har flere reduntante systemer i Trondheim, men nå er det noe som rammer begge deler. Det kan tyde på en programvarefeil, sier han til Teknisk Ukeblad.

«Det er den sentrale noden i dataparken som opererer GSM-R-nettet (radiosambandet tog - togleder) som er nede», skriver Jernbaneverket på Twitter.

«Folkelig forklaring på sambandsfeilen: To servere som normalt skal snakke sammen og avlaste hverandre, er ikke på talefot = programvarefeil», melder de videre på Twitter.

Feilen har også rammet flytoget.

«Alle flytog på hele strekningen mellom Drammen og Gardermoen er erstattet med alternativ transport», melder flytoget.no.

«Alle flytog på hele strekningen mellom Drammen og Gardermoen er erstattet med alternativ transport», melder flytoget.no.VITAL: Jernbaneverkets togradio er et eget internt mobilnett kalt gsm-rail (gsm-r) og er kritisk for togfremføringen. Espen Zachariassen

Skjedd før

Det er ikke første gang GSM-R nettet er nede. I påsken 2010 ble togtrafikken over hele landet stanset på grunn av - En uakseptabel situasjon i Trondheim. Kortslutningen rammet strømforsyningen til en av serverne som styrte tognumrene i GSM-R-systemet i operasjonssenteret for GSM-R.

Reisende fra Oslo S fikk i dag morges denne meldingen.
i Trondheim. Kortslutningen rammet strømforsyningen til en av serverne som styrte tognumrene i GSM-R-systemet i operasjonssenteret for GSM-R.Reisende fra Oslo S fikk i dag morges denne meldingen. Scanpix
Les også:

Dette er Norges mest moderne tog

Derfor lammes togtrafikken av småfeil  

200 km/t blir maksfart i 30 år til  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.