SAMFERDSEL

Tog til 85 milliarder

Det amerikanske togselskapet Amtrack ba den 19. september Senatet om lov til å legge ut avgifts- og skattefrie obligasjoner for tilsammen 10 milliarder dollar. Pengene skal brukes til å etablere en rekke høyhastighets togkorridorer i USA hvor togene skal kjøre i «minst 90 mph/144 km/h».

De republikanske senatorene Phil Gramm og John McCain har svart at de «går sterkt imot enda en subsidiering av togselskapet». Men Amtrack har støtte fra 54 andre senatorer og 155 kongressmenn, fordi flere og flere politikere nå innser at USA er nødt til å etablere en konkurrent til det helsprengte flynettet.

Tidligere har Kongressen pålagt Amtrack å gå med overskudd senest i 2003.

De korridorene som eventuelt vil bli betjent av nye høyfartsstrekninger, er bl.a. Boston-Washington, Buffalo-Albany-New York City, Philadelphia-Harrisburg, Washington DC-Atlanta-Macon-Jacksonville, New Orleans-Houston-Mobile-Birmingham, og Tampa-Orlando-Miami samt Chicago-Cincinatti-Detroit-Milwaukee-Minneapolis/St.Paul-St-Louis.

De som støtter prosjektet sier at 18 av de 20 mest forsinkelsesutsatte storflyplassene i USA ligger langs de nye korridorene og at togtilbudet «utvilsomt vil bety en vesentlig avlastning for det overanstrengte flynettet i USA».

Les mer om: