IT

Tøffere konkurranse i helse-IT

Ettertraktet. Felles standarder for elektroniske pasientopplysninger kan lokke flere store aktører inn på markedet.
Ettertraktet. Felles standarder for elektroniske pasientopplysninger kan lokke flere store aktører inn på markedet.Bilde: Scanpix

Deling av pasientopplysninger

Helse- og omsorgsdepartementet jobber med nye regler som skal sørge for mer effektiv og trygg kommunikasjon av pasientopplysninger i helsetjenesten.

Formelt er det endringer i helseregisterloven som er ute til høring med frist 12. januar.

Regelverket skal understøtte kvalitet på pasientbehandling, samtidig som man ivaretar personvernet og pasientens rettigheter.

– Dette kan gi konsolideringer i bransjen, varsler direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen hos IKT Norge.

På høring

Helsedepartementet har ute på høring forslag til regler som skal gjøre det enklere å dele pasientopplysninger.

I dag kan man ikke uten videre utveksle pasientjournaler mellom ulike helseinstitusjoner.

Hvis du skader deg på ferie i Bergen, kan ikke legevakten der hente ut sykdomshistorien din fra sykehuset eller fastlegen hjemme i Kristiansand.

Dette beskriver departementet som en mangel på samhandling som gir mindre effektiv behandling.Eldorado

Det har derimot vært et eldorado for dataleverandører som liker å snekre sine egne løsninger.

Så lenge det ikke har vært tradisjon for å dele informasjon, har helseforetak, legekontorer og kommuner kjøpt inn elektroniske pasientjournaler hver for seg eller i mindre grupper.

– I dag er det et titalls større og mindre leverandører, gjerne med vidt forskjellige standarder, sier Syversen.

Det vil si at systemene snakker ulikt språk, slik at informasjonen ikke uten videre kan flyttes mellom de ulike databasene.Kjernejournal

Nå vurderer departementet å tillate utveksling av elektroniske pasientjournaler, og det vil få store konsekvenser, ifølge IKT Norge.

– Vi vil få en felles standard for såkalte kjernejournaler, som alle leverandører må forholde seg til. Og det gir helseinstitusjonene mulighet til å foreta samlet innkjøp. Det betyr store felles anbud på slike tjenester, noe som vil lokke flere av de store aktørene til å prøve seg på dette markedet. Da får vi en konsolidering, sier Syversen.

– På hvilken måte?

– Da er det snakk om å kjøpe opp eller utkonkurrere.Flere konkurrenter

Den største aktøren på elektronisk pasientjournal ved norske sykehus er programvareutviklings- og leverandørforetaket Dips.

Økonomi- og finansdirektør Bengt Olsen tror ikke uten videre at helseregionene kommer til å slå seg sammen om store anbud.

– Men standardiseringen av journalene kan skjerpe konkurransen. Vi anklages for å være enerådende, men det er vi ikke. Med en større grad av standardisering, kan det bli enklere for andre foretak å komme inn på markedet, sier Olsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Folk vil ha elektronisk journal

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.