ARBEIDSLIV

Tøffe krav til offentlige ledere

Claude R. Olsen
22. jan. 2003 - 09:52

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman kjører raskt og uten slingring mot en mer effektiv stat.

Den omstridte utflyttingen av tilsynene med 900 arbeidsplasser er bare en liten del av jobben.

- Folk tror dette dreier seg om en lokalisering. Det handler om hele styringsformen i offentlig sektor, sa Norman på et fullstappet møte i Polyteknisk forening i går kveld.

For den offentlige sektor skal ikke krympe ,ifølge Norman, men ressursene skal brukes bedre slik at kravene fra brukerne i større grad kan tilfredsstilles.

- Mye av gevinsten av effektiviseringen av offentlig sektor er frigivelse av arbeidskraft til andre oppgaver, sa han.

Norman ser det ikke som sin oppgave å motivere de ansatte i direktorater og tilsyn til å modernisere og effektivisere. Det har han kompetente, profesjonelle ledere til å gjøre.

Presset er dermed lagt på topplederne for å få en effektiv gjennomføring av regjeringens politikk. De er igjen avhengig av gode ledere til å endre kulturen i offentlig sektor.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad, utelukker ikke Norman at enkelte ledere må skiftes ut:

- Vi trenger gode endringsledere. Det kan være etater som har gode ledere, men som ikke er den rette i denne prosessen, sier Norman.

Han er rask til å tilføye at offentlig sektor har mange gode ledere. Nå skal ledere på alle nivåer få opplæring for å takle moderniseringsprosessen. Staten vil i tillegg sette igang pilotforsøk med spesialopplæring i endringsledelse i løpet av inneværende år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.