ELIADEN

Tøff hverdag for statsministeren

26. mai 2008 - 16:36
Vis mer

Det på på mange måter et dystert framtidsscenario som trekkes opp i "Statsministerens hverdag 2018" (smh2018).

Denne multimediale forestillingen er et av høydepunktene på årets Eliade. Her har 20 av Norges fremste aktører innenfor automatisering-, energi- og elektrobransjen gått sammen om å iscenesette et utstillingsvindu for bransjens betydning og utfordringer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Se videoinnslag fra forestillingen her

EU-land

Ifølge smh2018 går det i all hovedsak bra i Norge også om ti år. Norge er blitt medlem i EU og har nettopp arrangert OL i Tromsø tre milliarder euro over budsjett. Norge er først i Europa med å innføre krav om at alle offentlige bygg skal være energinøytrale.

Landet ledes av en slags "Hillary Obama", en mørkhudet, kvinnelig statsminister, som holder seg med både en globaliseringsminister og en nanominister i regjeringen sin. Hun kommuniserer med et intelligent bygg, en såkalt robutler som vet alt om alt og alle, og holder virtuelle spørretimer med velgerne.

Sammenbrudd

Men skjermene fylles med snø. Energiforsyningen i Oslo og omegn bryter sammen, og i den paniske videokonferansen regjeringen gjennomfører kommer energiministerens etterpåkloke salt i såret:

– Bransjen har advart mot tretthet i infrastrukturen i ti år. Vi mangler fagfolk til å ta hånd om vedlikeholdet og forskere og ingeniører til å konstruere nye løsninger.

Usynlig bransje

– Ikke alle bidragsyterne våre var like glade for at vi har lagt såpass mye vekt på teknologi som svikter. Samtidig er manglende investeringer i infrastruktur og manglende rekruttering to av hovedutfordringene, sier Terje Berg som er prosjektleder for smh2018.

Berg sier at tanken har vært å vise fram en usynlig bransje som folk flest forholder seg til kun når noe går galt. Målet er å påpeke den samfunnsmessige betydningen i dag og hva som må til framover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.