Toarmet interaktiv robot

Den nye YuMi-roboten fra ABB skal være verdens første ordentlige interaktive robot.

Toarmet interaktiv robot
YuMi, toarmet robot fra ABB Bilde: A.Pattenden

Pressemeldingen fra ABB om den nye roboten hevder den åpner for banebrytende funksjonalitet og et stort automatiseringspotensial i global industri.

Jobber sammen med mennesker

YuMi skal egne seg godt for montasje av små deler der roboter og mennesker arbeider hånd i hånd med de samme oppgavene. Derfra stammer også navnet, som er en forkortelse for you and me.

YuMi er bygget for å møte behovet for mer fleksibel og smidig produksjon, i første omgang rettet mot industrien som produserer forbrukerelektronikk. Den vil deretter bli rullet ut i andre markeder. YuMi er et interaktivt, toarmet system for montasje, som har den egenskapen at den kan føle og se. Robotens myke, polstrete armer er kombinert med innovative bevegelsessensorer, for å ivareta sikkerheten til YuMis menneskelige kollegaer. Sikkerhet er bygget inn i funksjonaliteten til roboten, slik at den kan operere uten sikkerhetsgjerde.

Les om: Robotekspert ser muligheter overalt

YuMi, toarmet robot fra ABB A.Pattenden

Fleksibel og nøyaktig

YuMi er så nøyaktig at den skal kunne tre en tråd gjennom et nåløye og er i stand til å håndtere alt fra de avanserte og nøyaktige delene i et mekanisk armbåndsur til komponenter i mobiltelefoner, nettbrett og PC-er.

Det er nordmannen Per Vegard Nerseth som leder ABBs globale robotvirksomhet. Han mener at navnet i seg selv er et uttrykk for interaksjon mellom menneske og maskin vi tidligere ikke hadde forestilt oss.

YuMi vil først komme i salg i april neste år, etter at den er vist på Hannover Messen i Tyskland, verdens største teknologimesse.

Les om: Her er høydepunktene fra Hannover Messe 2014