T2

Toalettet legger ned lokket selv, varmer opp setet og fjerner lukt

Det er rundt 500 år siden vannklosettet ble oppfunnet. Nå kommer elektronikk og mekanikk for alvor for å assistere vannets bevegelser.

Sveitsiske Geberit prøver å gå japanerne en høy gang med sin nye toalett-toppmodell.
Sveitsiske Geberit prøver å gå japanerne en høy gang med sin nye toalett-toppmodell. Bilde: ORV
7. aug. 2015 - 18:12

I Japan er det ikke mange som ikke har et mye mer avansert toalett enn det vi i vesten holder oss med. Der blir du spylt og tørket der du sitter.

Der borte har gjerne toalettene også innebygget lyd i form av musikk eller strømmende vann som skal maskere sjenerende kroppslyder.

Men fremskrittet lar seg ikke stoppe her heller. Også i vesten vil vi ha automatikk og renslighet på do selv om vi ikke setter oss på et stereoanlegg.

Innsikt: «Siste skrik er det papirløse toalettet»

Europeisk vri

Sveitsiske Geberit er en stor produsent av produkter som mottar kroppens avfallsstoffer. Nå har de kommet med en ny toppmodell hvor de prøver å gå japanerne en høy gang og innovere på en mer vestlig måte.

Det betyr ikke at den nye toppmodellen AquaClean Mera ikke gjør det slike toaletter skal gjøre nemlig å spyle ren stussen papirfritt og deretter føne den tørr. Det gjør den selvfølgelig, men også mye mer.

For med denne modellen vil det sveitsiske selskapet gjøre ekteskapet mer levelig. Modell Mera har nemlig fått en funksjon som automatisk legger på lokket etter bruk. Et irritasjonsmoment for et svært stort antall kvinner.

En nærhetssensor som finner ut når noen nærmer seg og åpner lokket. Men den gjør mye mer også. Den starter varmen i det hurtigoppvarmede setet slik at ingen skal få sjokk når de setter seg.

Samtidig startes også et LED-lys på undersiden slik at man ikke trenger full belysning ved nattlige besøk.

Les også: Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Spyler og føner i mørket mørket: Alle katter er muligens grå i mørket, men det nye toalettet til Gerberit har innebygget lys. Slikt "endepunkts"-maskineri må jolikevel ha strømtilførses og da kan det jo også gjøre seg til kjenen i nattemørket.
Spyler og føner i mørket mørket: Alle katter er muligens grå i mørket, men det nye toalettet til Gerberit har innebygget lys. Slikt ORV

Odørfritt

For ytterligere å forsterke harmonien i hjemmet har toalettet innebygget luktfjerner. De mindre hyggelige odørene velter ikke opp av skåla lenger. De stoppes av et innebygget avsugssystem som leverer luften luktfritt tilbake ut i rommet renset gjennom et keramisk filter.

De sveitsiske toalettingeniørene har også klekket ut et columbi-egg på spylesiden. Denne modellen tar farvel med den vanlige spylerenna som er støpt inn i porselenet under setet, og som er så vanskelig å rengjøre.

I stedet ledes spylevannet i en bevegelse rundt hele toalettet hvor det får med seg alt av uhumskheter på en bedre måte. En bieffekt av det er at plaskelyden når du spyler er borte og nattbesøk blir en mye mer stille affære.

#NorgeEtterOljen: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Fjernkontroll

Det som trengs av kontroll er tilgjengelig i en fjernkontroll eller som knapper på setet av toalettet. Her kan man programmere inn anatomien til den enkeltes bakdel slik at spylingen og tørkingen skjer der den skal.

Når det nødvendige besøket er over legges så lokket på igjen.

Les også: Slik vil DNV GL rense bykloakk med gamle tankskip

Alternativer

Det er ikke flusst med alternativer ingen som er så avanserte som Gerberits så langt vi kan bedømme, men så koster stasen også koster rundt 35 000. Går du ned på kravspec-en kan du få Duravits variant til rundt halve prisen. Da blir du også spylt, fønt og varmet opp, men odøren gjør ikke denne noe med.

Alternativt kan du jo kaste ut gammeldassen og gå for noe mer moderne og vegghengt. Sa snakker vi en tiendeparten av prisen og du trenger ikke koble den til strøm.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.