NETTARKIV

To vinnere og en taper

4. okt. 2001 - 22:25

Og så venter du, svært ofte ganske lenge, før du muligens får kontakt med et menneske. Men ventetiden er som regel ikke slutt. Nå blir du gjerne satt i en ny kø, fordi vedkommende du søker er opptatt eller ikke til stede i det hele tatt, uten at sentralbordet har fått beskjed.

I et samfunn og et næringsliv der disse elektroniske svar- og køordnere er installert, er det to vinnere og en taper: Den ene vinneren er kommunen/fylket/ institusjonen/firmaet som har vært genial og erstattet manuell sentralbordbetjening med en maskin. Den andre vinneren er teleoperatøren – Telenor/Tele2 etc. – som skaffer seg tellerskrittinntekter fra et høyt antall abonnenter som holder en linje der det ikke er noen trafikk. Tellerskrittene går jo uansett om det ikke sies et ord…

Taperen er du og jeg.

Vi må vel akseptere at det er slutt på den tiden da en “ekte” menneskestemme svarte, kanskje også med tilbud om å be vedkommende du skulle ha tak i ringe tilbake når han/hun ble ledig. Eller ta imot en beskjed til rette vedkommende.

Det hender at slik ventetid blir forsøkt forkortet med en melodi, noen ganger får du også korte beskjeder om at “du rykker frem i køen”, men det er aldri noen som forteller deg hvor lang køen er, eller hvor lenge du må vente.

Dette er frustrerende. Du bruker en masse tid og venter på noe som ofte ikke fører til noen ting, for det er slett ikke sikkert at den personen du skal snakke med, blir tilgjengelig den dagen. Det eneste som er brennsikkert, er at tellerskrittene går uopphørlig.

Derfor spør jeg: Er det riktig at den som ringer skal betale tellerskrittene i ventetiden? Er det riktig at publikum, som borger, kunde eller klient, skal belastes med tellerskritt fordi sentralbordtjenesten er rasjonalisert bort?

Her må det kunne gjøres en forandring til publikums beste: Med dagens teknologi på teleområdet må det være mulig å endre pengestrømmen. Så lenge du venter, bør den som blir oppringt betale tellerskrittene.

Derfor er disse linjene en oppfordring til de rette fagfolk blant TUs lesere om å uttale seg. Er det teknisk mulig å programmere telefonsentralene slik at den oppringte abonnent blir belastet for tellerskrittene i ventetiden, helt til oppringeren får kontakt?

En slik forandring ville få kommunale og andre offentlige kontorer, firmaer og institusjoner til å skjerpe seg, etter at de har fått den første fakturaen fra teleoperatøren.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.