NETTARKIV

To timer på en flaske hydrogen

Truls Tunmo
9. mai 2008 - 14:02

Et av landets aller første hydrogenbaserte UPS-anlegg er satt i drift. Det har store fordeler fremfor UPS-anlegg med blybatterier.

I forbindelse med firmaets flytting høsten 2007 satte teknikkpartneren Hans Følsgaard et nytt UPS-anlegg i drift. Anlegget sikrer strømforsyningen til firmaets omfattende IT-anlegg i tilfelle strømsvikt.

Et tradisjonelt UPS-anlegg omdanner likestrømmen fra et større blybatteri til en- eller trefaset 230 V vekselstrøm, men slik er det ikke hos Hans Følsgaard.

– Vi har lenge vært på utkikk etter et annerledes UPS-anlegg til vårt program av handelsvarer, forteller ansvarlig for forretningsutvikling, Claus Rønne. Et som går på brenselceller og er mer miljøvennlig. Samtidig har det vært viktig å finne en europeisk produsent som er tett på vårt marked. Valget falt på Electro Power Systems i Italia, som vi senere har inngått en eneforhandleravtale med. Samtidig har vi installert et anlegg her i huset.

Anlegget er et 5 kW Electro7, som kan forsyne firmaets IT-system med energi i to timer på én flaske hydrogen på 50 liter.

Ifølge Claus Rønne er det langt over den tid det normalt tar for sikkerhetskopiering og lukking av IT-systemene. Det geniale ved det italienske systemet er bl.a. at mange flasker eller enda en tank med hydrogen kan forsyne UPS-en med energi i mange timer, dager eller uker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.