To nye bruer åpner opp Øst-Finnmark for tungtransport

De er verken store eller prangende, men viktige for å få fram tungtransporten på fylkesvei 98 ved Kunes i Lebesby kommune.

Fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap) sto for åpningen (i midten).
Fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap) sto for åpningen (i midten). Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. des. 2022 - 12:01

90 kilometer fra Lakselv og 34 kilometer fra Ifjord finner man Sørelva, hvor to korte bruer på henholdsvis 18,6 og 15,6 meter ble åpnet med snorklipping og bløtkake to dager før juleaften. Bruene består av Østerelv bru vestre og Østerelv bru østre, siden elva har to løp her.

Bruene er bygget av prefabrikkerte betongbjelker med påstøpt betongplate. Det er satt opp nye rekkverk, etablert nye trekkerør og trekkekummer, samt satt opp ny veibelysning på stedet.

Fra åpningsseremonien 21.desember av de to bruene på fylkesvei 98 ved Kunes i Lebesby kommune. <i>Foto:  Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK</i>
Fra åpningsseremonien 21.desember av de to bruene på fylkesvei 98 ved Kunes i Lebesby kommune. Foto:  Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

Det var fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap) i Troms og Finnmark fylkeskommune som sto for snorklippingen.

– Uten disse bruene hadde hele Øst-Finnmark vært brutt fra resten av Finnmark og Norge. Og det har vært et krevende prosjekt på grunn av krigen i Ukraina med leveranser av enkeltelementer til bruene. Lenge var det spørsmål om vi skulle komme i mål med prosjektet der vi sto, sa fylkesråden.

En lavinehund fra Norske Redningshunder graver i et snøskred på Finse under en øvelse. Foto: Heiko Junge / NTB
Les også

Mangler data om snøskred: : Klarer ikke ta høyde for klimaendringer

Takket entreprenørene

– Takket være et svært godt stykke arbeid fra entreprenøren så har vi altså klart å komme i havn før jul. Takk til hovedentreprenør Roald Johansen, og underentreprenørene Daniel Jakobsen og Elektro Nord som har vist stort pågangsmot og engasjement gjennom hele byggetiden og det er nettopp de som skal ha æren for at vi i dag kan åpne bruene! sa Hanssen.

Hanssen tok frem hvor viktig denne type infrastruktur er.

– I dag står vi her med bruer som kan bære både krabbetransport, annen fisketransport, vindmøller eller andre elementer som er viktig for utviklingen av Øst-Finnmark for fremtiden, sa Hanssen.

– Når vi samles her på årets mørkeste dag, se kan vi se at dagen også har noen lyspunkter med at veiene i Finnmark også får nødvendige oppgraderinger. La oss ta det med videre i mørketiden nå som vi er på vei mot lysere tider, sa fylkesråden.

Denne pukkellaksen med rogn ble tatt i 2019.
Les også

Bestanden av den uønskede laksen har «eksplodert»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.