ARKIVNYHETER

To norske selskaper hedret på OTC

Anders J. Steensen
10. mars 2011 - 09:07

To norske teknologier vant fram i den knallharde konkurransen om innovative teknologier for bruk i offshoreindustrien i år. Dette er en nedgang i forhold til 2010 hvor hele sju norske selskaper fikk utmerkelsen Spotlight on new Technology. Det som er verd å merke seg er Reelwell også fikk tilsvarende utmerkelse i fjor, hvilket skulle tyde på at de kloke hodene i stavangerselskapet virkelig er inne på riktig spor. Reelwell fikk også tildelt ONS innovation award for 2010.

Sikker boring

Prisen denne gang er for Reelwell Multi Gradient System som bruker en væske med høy tetthet i borehullet over det som kalles bottom whole assembly. Denne borevæsken fører bort alle borekaks gjennom en enhet som står rett over bottom whole assembly. Selve borekronen kan beveges ved hjelp av et hydraulisk trykksatt stempel som gir rask og bedre kontroll av bunnhullstrykket og dermed kan hindre at borevæske forsvinner ut i formasjonene og skaper farlige situasjoner som i Macondo-brønnen for rundt et år siden.

gir raskere og sikrere boreoperasjoner, billigere brønner og økte muligheter for horisontal boring og økt utvinning. Utviklingen av Reelwell Muliti Gradient System er finansiert blant annet gjennom støtte fra Statoil, Shell og Norges forskningsråd.

Alle væsker

Det andre utstyret som får oppmerksomhet gjennom Spotlight on new Technology er den nye pumpa som er utviklet i samarbeid mellom PG Pump i Asker, som produserer pumpen og teknologselskapet Techni i Horten. Pumpa som har navnet PG-MAPS er et kompakt lettvekts og kosteffektivt pumpesystem som kan håndtere alle mulige væsker.

Den bruker en nyutviklet programvare som styrer en lineær aktuator og en permanentmagnetmotor. Pumpesystemet er hermetisk lukket, kan stå på ekstra store havdyp og trenger ingen stor elektrisk turtallsregulering verken på havbunnen eller på dekk siden pumpa ikke har roterende maskineri, hvilket forenkler installasjon og styring.– Kan bore tre mil horisontalt

Ny boreteknologi: <br/> Kan bli årets oljeoppfinnelse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.