KLIMA

To millioner på flukt fra kjempeorkan

Stein Jarle Olsen
1. sep. 2008 - 11:59

Orkanen Gustav er ventet å treffe New Orleans i ettermiddag, lokal tid.

Det forventes at den vil treffe både Louisiana, Missisippi, Arkansas og Texas og slippe opptil 30 centimeter regn på sin ferd.

Nedgradert

Etter turen over Cuba, Haiti, Den dominikanske republikk og Jamaica, ble den i dag morges nedgradert fra kategori 4 til kategori 3.

Det er likevel det samme som Katrina var i 2005, en orkan som krevde kyststatene for over 1.500 menneskeliv og medførte skader for 80 milliarder dollar.

NOAA

10.000 igjen

Guvernør Bobby Jindal i Louisiana anslo på en pressekonferanse i går at 1,9 millioner mennesker hadde flyktet fra kystområdene, og bare 10.000 hadde valgt å bli igjen, ifølge Reuters.

- Dette er fremdeles en veldig farlig storm. Det er ikke for sent å evakuere, og jeg anmoder dere sterkt om å gjøre det, sa han.

Prosjektiler

Ordfører Ray Nagin advarte mot at alle som ikke etterfølger ordrene om evakuering vil være i ekstrem fare, og at husvogner som har gitt ly til ofrene etter Katrina kan komme til å bli prosjektiler i vinden.

Ordføreren har innført portforbud mellom soloppgang og solnedgang.

Dårlige diker

Som TU.no skrev fredag, er ikke dikene i New Orleans dimensjonert for en ny Katrina.

Den amerikanske hærens ingeniørkorps har brukt milliarder av dollar på å forsterke dem, men likevel er de foreløpig bare dimensjonert for en 30-årsstorm - ikke en 396-årsstorm som Katrina var - og som Gustav ser ut til å bli.

Les også: New Orleans ikke klar for ny orkan

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.