KRAFT

– To kroner dyrere bensin

UENIGE: Nasa-forsker James E. Hansen (t.h.) og miljøvernminister Erik Solheim er uenige om hvorvidt det trengs en ny klimaavtale i København i desember.
UENIGE: Nasa-forsker James E. Hansen (t.h.) og miljøvernminister Erik Solheim er uenige om hvorvidt det trengs en ny klimaavtale i København i desember. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
16. mars 2009 - 14:37

James E. Hansen

  • James E. Hansen er leder for Nasa Goddard Institute for Space Studies.
  • Hansen har vært en av rådgiverne til fredsprisvinner Al Gore.
  • Hansen ønsker et moratorium på kullkraft i USA frem til CO2-lagring er mulig.
  • Nasa-forskeren mener kvotesystemene fra Kyoto-avtalen er utilstrekkelige, og vil heller innføre en CO2-skatt.
  • Hansen mener direktører for oljeselskaper som motarbeider nye klimaregler bør tiltales for forbrytelser mot menneskeheten.
  • Hansen er i Norge på invitasjon fra Polyteknisk Forening.


– Dét er den ubehagelige sannheten: Vi kan ikke brenne alt det fossile brenselet i verden, sier klimaforsker James E. Hansen.

For lang tid

Mandag var han i Oslo for å møte miljøvernminister Erik Solheim, pressen og en rekke aktører innen energi og miljø.

Hansen har ropt alarm om klimaet siden 1988, og krever rask handling.

En ny klimaavtale i København vil gjøre det dyrere å slippe ut CO 2, men sjefen for NASA Goddard Institute for Space Studies mener det tar for lang tid å innføre CO 2-kvoter.

Hansen vil heller at USA, EU og Kina bør bli enige om en ren skatt på CO 2 som tilsvarer rundt 1 dollar per gallon bensin, eller nærmere to kroner literen omregnet til norske priser.

– Skatten må være på et nivå som vil påvirke folks valg av bil og isolasjon av hus og alt de gjør som fører til CO2-utslipp, sier James E. Hansen.

– Viser at det haster

Miljøstiftelsen Bellona mener det er bra at Hansen vil gjøre grep som er såpass omstridte i hjemlandet USA, og mener det gir et signal om hvor alvorlig situasjonen er.

– Omregnet til CO 2-pris vil det bli mellom 600 og 800 kroner tonnet CO2 som et absolutt minimum og et startpunkt. Det er langt høyere enn dagens kvotepris og sier noe om hva slags forhandlinger vi skal gjennom, sier Frederic Hauge i Bellona.

Han er enig med Hansen i at en CO2-skatt ville vært mer effektiv enn et internasjonalt kvotesystem, men tror det blir vanskelig å få til. Derfor jobber Bellona for en ny kvoteavtale i København.

– København-avtalen blir en utrolig viktig grunnstein i dette arbeidet videre, sier Hauge.

– Ingen gulrotspisende miljøverner

– La meg først si at du er en av mine helter, sier miljøvernminister Erik Solheim under møtet med James E. Hansen, som brakte klimaendringer på banen under et foredrag i Kongressen allerede i 1988.

– Det endret hele bildet. Det var ingen gulrotspisende miljøverner som snakket, men noen som snakket på vegne av Nasa, sier Solheim.

Miljøvernministeren insisterer på at politiske handlinger må basere seg på vitenskap, og kritiserer norsk presse for ikke å ha dekket forrige ukes klimamøte i København tilstrekkelig.

– Den brede konsensus blir mer og mer alarmistisk, sier Solheim.

Uenige om København-avtale

Miljøvernministeren er enig med James E. Hansen i at en CO2-skatt vil fungere bedre enn et internasjonalt kvotesystem.

– Jeg er enig i at en global CO 2-skatt er et bedre virkemiddel enn kvoter, sier Solheim.

Men Solheim og Hansen er uenige om hvor viktig det er å bli enige om en ny klimaavtale i København i desember.

– Du hinter til at en avtale ikke er nødvendig. Hvis det blir en svak avtale og vi prøver å lure folk med at denne avtalen vil løse alle problemer, så er jeg enig. Men vi trenger en avtale i København. Den vil ikke være slutten på disse diskusjonene, men et viktig første steg, sier Solheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.