INDUSTRI

To av de mulige Sea King-erstatterne er vraket

Justis- og beredskapsdepartementet fortsetter forhandlingene med to tilbydere av redningshelikoptre.

AgustaWestland og Eurocopter er fortsatt med i konkurransen om å levere Norges nye redningshelikopter. NHIndustries og Sikorsky er vraket.
AgustaWestland og Eurocopter er fortsatt med i konkurransen om å levere Norges nye redningshelikopter. NHIndustries og Sikorsky er vraket. Bilde: Montasje
9. juli 2013 - 15:14

I 1995 startet den politiske prosessen med å vurdere anskaffelse av nye redningshelikoptre for å erstatte Westland Sea King som har vært i tjeneste siden høsten 1972.

Selve prosessen, med navn Nawsarh (Norwegian All Weather Search and Rescue Helicopter), startet i oktober 2011.

I februar i fjor offentliggjorde anskaffelsesprosjektet fire mulige kandidater til å fase ut de nåværende redningshelikoptrene.

Omsider virker det som om enden på det som har vært en tilsynelatende endeløs saga nærmer seg.

Justis- og beredskapsdepartementet har i dag offentliggjort at de har snevret de fire tilbyderne ned til to som de ønsker å føre videre forhandlinger med.

Disse to er selskapene AgustaWestland (AW101) og Eurocopter SAS (EC225/725).

De to tilbyderne som har blitt valgt ut er de med høyest poengsum i forhold til kriteriene som var basert på ytelse, risiko og pris. De tre kriteriene har blitt vektlagt med henholdsvis 48 prosent, 19 prosent og 33 prosent.

– Utvelgelsen har blitt gjort ved å evaluere tilbyderne etter de tre kriteriene som ble bestemt før tilbudene ble åpnet. Vi har gitt de fire kandidatene en poengscore opp mot de og valgt ut de to som endte øverst, enkelt og greit, forklarer Bjørn Ivar Aarseth, leder for Nawsarh.

Ferdig i 2020

Prosjektet har til stadigheter opplevd utsettelser, men nå er det bestemt at leveransen av de første helikoptrene skal komme tidlig 2017.

Innen tre år skal det gamle Sea King helikoptre være helt faset ut over hele landet.

– Nå er vi i rute, pluss minus et par dager. Kontraktsigneringen vil etter planen skje ved utgangen av året, de første helikoptrene planlegges levert ved begynnelsen av 2017 og skal være helt faset inn i løpet av 2020, forklarer Aarseth

Les også: Satte hastighetsrekord med helikopter

AW101 fra AgustaWestland fra den danske redningstjenesten.
AgustaWestland AW101 er én av to kandidater til å overta som norsk redningshelikopter etter Sea King, etter at Justis- og beredskapsdepartementet nå har vraket NHIndustries og Sikorsky. Per Erlien Dalløkken

Omfattende prosess

Årsaken til utsettelsene har vært en omfattende prosess. Det tok lenger tid å ferdigstille det tunge konkurransedokumentet, i tillegg til at Nawsarh ikke var fornøyd med kvaliteten på tilbudene.

– Kvaliteten på tilbudene, i form av klarhet og dokumentasjon, har ikke vært helt der vi trodde de skulle være. Det er flere krav som fabrikantene sier at de klarer, men uten å vedlegge for eksempel sertifikater og flytestrapporter som sannsynliggjør påstandene. Dette har gitt prosjektet merarbeid, har Aarseth, leder for prosjektet, uttalt til Teknisk Ukeblad tidligere.

Det har også blitt stilt strenge krav til utstyr på helikoptrene, blant annet krav om 360-graders radar som ikke skal være montert under buken. Dette har skapt utfordringer for leverandørene.

– Noe av dette er utstyr som foreløpig ikke er tilgjengelig på helikoptre. For å redusere risikoen ønsker vi ikke at våre redningshelikoptre skal være utviklingsprosjekt, men å handle mest mulig hyllevare. Samtidig skal helikoptrene kanskje operere til 2050, og da kan vi ikke satse på radarteknologi som er i ferd med å gå ut av porteføljen, utalte Nawsarh-sjefen for tre uker siden.

Les også: Norge tjener på danskenes helikopterkrise

Eurocopter EC225 er også fortsatt med i konkurransen. Eurocopter

Kan komme inn igjen

Det er fortsatt muligheter for de to tilbyderne som har blitt forkastet har enda mulighet til å tas inn i konkurransen igjen.

Det kan skje om en av de to utvalgte skulle trekke seg eller det av andre grunner vil være nødvendig for å sikre en god konkurranse.

Les også:

Sea Kings erstatter blir først valgt ved nyttår

Her gjør vi noe vi ikke kan gjøre i Norge

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.