BYGG

To antatt omkommet i brukollaps

En bygningsarbeider og minst en person i bil er fortsatt savnet etter brukollapsen i Trondheim.

En bro ved IKEA i Trondheim kollapset onsdag. En bil befant seg under. Seks personer er brakt til sykehus.
En bro ved IKEA i Trondheim kollapset onsdag. En bil befant seg under. Seks personer er brakt til sykehus. Bilde: Scanpix
8. mai 2013 - 19:44

Politiet ser det som nesten utelukket at det er noen i live under de flere hundre tonnene med betongmasse.

Ulykken skjedde ved 14.30-tiden ved Leangen travbane. Ved 18.30-tiden jobbet fortsatt redningsmannskaper med kranbiler og gravemaskiner for å frigjøre bilen. De har ennå ikke klart å ta seg inn til vraket.

– Bilen er helt flatklemt. Mannskapene prøver å få den ut i sin helhet, men det er møysommelig arbeid. Vi har nå gått fra en redningsaksjon til et søk etter savnede, sier innsatsleder Anders Bang Danielsen på stedet.

Politiet kan ikke utelukke at det befant seg flere enn føreren i bilen, som kom kjørende på veien under den uferdige brua.

Bygningsarbeidere jobbet med fylling av betong i en forskaling da ulykken skjedde.

Hang i lufta

Anders Pedersen, som passerte stedet kort etter ulykken, betegner situasjonen som kaotisk og uvirkelig overfor Adresseavisen.

– En dame i gul vest, sannsynligvis fra entreprenørselskapet, dirigerer trafikken på stedet. «Det er et helvete», ropte damen til andre da jeg passerte henne, sier han.

Tonje Frengen var på jobb i et bygg rett ved bygningsplassen da ulykken skjedde.

– Det første jeg la merke til, var at brua var formet som en U. Og midt i U-en hang det en mann kledd i gult. Han hang over det som var rast ned, to-tre meter over bakken, sier Frengen

To moderat skadd

To personer er innlagt på St. Olavs hospital med moderate skader etter ulykken, mens to andre som kom inn til sykehuset, ble sendt videre til legevakten. Flere andre har også blitt sendt rett til legevakten, men antallet er uklart.

Brua kollapset på midten, og falt ned over veibanen ved Leangen i Trondheim.

Gravemaskiner ved anlegget gikk raskt i gang med redningsarbeidet etter ulykken. Etter hvert fikk politiet også rekvirert større kranbiler for å få bort det sammenraste bygningsmaterialet.

Politiet meldte først om den rammede bilen, men tidlig på kvelden opplyste de også om at en av arbeiderne som jobbet med brukonstruksjonen, er savnet i ruinene.

Under konstruksjon

Prosjektlederen for E6 Statens vegvesen har foreløpig få svar på hvorfor brukonstruksjonen ved Leangen ikke holdt under bygging.

– Å holde veien under åpen under byggingen er en mye dyrere prosess. Forskalingen er ekstra forsterket for å motstå kollaps, med gode marginer. Dette var derfor en ulykke som ikke burde kunne skje, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen.

Han sier det ikke er uvanlig at slikt arbeid foregår mens veien er åpen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er foreløpig klart at de midlertidige støttene som skulle holde brua oppe under byggeprosessen, ikke har holdt. Årsaken er imidlertid uklar.

Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om sikkerhetsvurderingene rundt å holde den ofte tett trafikkerte veien åpen mens betongfylling pågikk på den nye brua.

Innsatslederen sier ulykken trolig ville rammet flere hvis den hadde skjedd under rushtrafikken fra bare en time senere.

Veien, som går inn på E6 rett ved ulykkesstedet, forblir stengt utover kvelden.

Ny dødsulykke

En representant for Arbeidstilsynet ankom stedet onsdag ettermiddag.

Firmaet Reinertsen er entreprenør på anlegget. Samme selskap opplevde i fjor at en polsk bygningsarbeider døde under oppføring av et bygg på Brattøra, ifølge Adresseavisen.

Politiet i Sør-Trøndelag har opprettet et pårørendenummer på 73 89 94 00 etter ulykken. Det er også opprettet et mottakssenter på Royal Garden hotell, hvor kommunens kriseteam er til stede.

Les også:

Koster 500 milliarder å oppgradere veinettet

Veikorridorer skal binde landet sammen

Ruster opp E18 for 10 milliarder

Her kommer det ny vei  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.