KLIMA

«Tjuvstartet» København-møtet

PÅVIRKER ALLE: - Dette vil påvirke hver eneste næringsgren i hvert eneste land, fra småbrukere i Afrika til storselskaper som Toyota og Exxon. Det er mye tautrekking, sier Erik Solheim fra pre-klimamøtet i København.
PÅVIRKER ALLE: - Dette vil påvirke hver eneste næringsgren i hvert eneste land, fra småbrukere i Afrika til storselskaper som Toyota og Exxon. Det er mye tautrekking, sier Erik Solheim fra pre-klimamøtet i København. Bilde: Johannessen, Sara
Kjetil Malkenes Hovland
17. nov. 2009 - 08:15
Vis mer

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er en av de utvalgte.

I en utvalgt gruppe av miljøvernministre og FN-folk er han til stede under pre-COP15-møtet i København, en slags «tjuvstart» for klimatoppmøtet i desember.

Her skal de prøve å legge grunnlaget for en tøffest mulig politisk klimaavtale i desember.

– Dette påvirker alle

– Dette er den største forhandlingsprosessen noensinne, sier Solheim til Teknisk Ukeblad.

– Dette vil påvirke hver eneste næringsgren i hvert eneste land, fra småbrukere i Afrika til storselskaper som Toyota og Exxon. Det er mye tautrekking.

Det blir ingen juridisk bindende avtale i København, men klimatoppmøtet blir likevel viktig.

– Jeg mener det, for det er til syvende og sist politikken som er viktig. Man klarer å finne en juridisk form etterpå, sier Solheim.

– Kan det bli flere klimatoppmøter etter København?

– Det er helt usikkert. Under enhver omstendighet blir det nytt møte i Mexico 2010, men ingen vet om det blir et nytt toppmøte i mellomtiden også.

Nye lovnader på bordet

Den norske miljøvernministeren ser flere positive trekk ved forhandlingene så langt.

– Det er mange positive enkeltelementer her. Men det er en svær og enormt komplisert materie å få til en ny klimaavtale. Mange land, som Brasil og Indonesia har kommet med nye lovnader nå, Sør-Korea lover også mer, og Kina varsler nye forpliktelser, sier han.

Vil ha tøffe krav

Hensikten med den såkalte ”pre-COP-en” er å bringe sammen miljøvernministre fordi selve forhandlingsprosessen går så sakte framover.

– Det går i retning av en politisk avtale i København. Vårt mål er å fylle den med så tøffe mål og så mye innhold som mulig, sier Solheim. – Det svakeste punktet er at løftene om utslippskutt som de rike landene har gitt, i sum ikke er nok til å sette kloden på et annet spor.

Håper på Obama

Nå er det bare én mann som kan redde verden, mener mange av landene.

– Det er en forventning om at Obama skal levere. Noen land gjemmer seg også bak USA, som Canada, sier Solheim.

– Fester man ikke altfor stor lit til Obama her?

– Det amerikanerne sier er at det viktigste er det USA gjør på hjemmebane med teknologisk utvikling. De tror at en vesentlig pakke kan vedtas i senatet alt tidlig neste år. Da kan USA være med, og så kan man jobbe for å få til en juridisk bindende avtale. Det er jo satt fram et tverrpolitisk initiativ mellom den demokratiske senatoren John Kerry og den republikanske senator Lindsey Graham fra Sør-Carolina som gir håp.

– Må følge opp

– Men hvis de ikke blir enige i USA, da kan det vel bli enda mer utsettelse?

– Jeg tror alle her er skjønt enige om at man ikke må miste driven i klimaforhandlingene. Møtet i København må umiddelbart følges opp med nye forhandlinger fram mot en bindende avtale i 2010, sier Solheim.

Og Norge holder fortsatt fast på målet om at kloden ikke skal bli mer enn to grader varmere fra førindustrielt nivå i år 2100.

– Togradersmålet må vi fortsatt holde fast på, sier Solheim.

Følg også Teknisk Ukeblads klimablogg Teknisk Blogg fram mot klimatoppmøtet i København.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.