PRODUKSJON

Tjente 4 milliarder på oppdrett

14. aug. 2001 - 07:15

Det går frem av de foreløpige tallene fra Fiskeridepartementets lønnsomhetsstudie, som fiskeridirektør Peter Gullestad la frem på Aqua Nor-messen.

Tidenes beste

Rekordresultatet er tidenes beste for oppdrettsnæringen. Laks- og ørretprodusentene doblet resultatet fra 1999, som var på to milliarder kroner, og inntil da tidenes beste for næringen.

Årsaken til det voldsomme oppsvinget er først og fremst høye laksepriser. Dessuten er produksjonskostnadene redusert med 5 prosent, hovedsakelig som følge av reduserte fôrpriser. Selskapenes gjennomsnittlige driftsmargin var på hele 30 prosent.

– Resultatene i fjor er eksepsjonelle. De vil ikke se slik ut i fremtiden, sier fiskeridirektøren.

Pris opp, pris ned

Første halvår i år har lakseprisene gått kraftig ned, i gjennomsnitt seks kroner pr. kilo sammenlignet med 2000. Samtidig har fôrprisene gått opp. Fortsetter denne tendensen, ligger næringen an til et samlet resultat på rundt 1–1,5 milliarder kroner i 2001.

Produktivitetskurven vil imidlertid fortsatt peke oppover, spår Gullestad: De 2500 ansatte i oppdrettsnæringen produserte i fjor 300 tonn laks og ørret hver. Det er 50 tonn mer enn året før.

– Hva har så oppdretterne brukt rekordfortjenesten til?

– Pengene har ikke gått til luksus. Oppdretterne har posisjonert seg for fremtiden ved å reinvestere pengene i anleggene i form av nytt utstyr, eller kjøpt seg opp i næringen, kommenterer ekspedisjonssjef Magnor Nerheim i Fiskeridepartementet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.