ARBEIDSLIV

Tjenestepensjon til alle

Ole K. Helgesen
19. jan. 2006 - 10:56

Hovedregelen er at arbeidsgiver skal betale innskudd for alle arbeidstakere over 20 år med over 20 prosent stilling.

Innskuddet må være minst to prosent av lønnen, og det skal utbetales i minst 10 år etter at man har gått av med pensjon som 67-åring. Trolig blir 130.000 bedrifter, med over 600.000 ansatte, berørt av kravet.

De bedriftene som allerede har pensjonsordning, må sørge for at den tilfredsstiller lovens minstekrav. Men ettersom minstekravet er svært lavt, vil de fleste kunne beholde sin eksisterende ordning.Premiefritak

Et viktig element i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon, er at det skal være innskudds- eller premiefritak ved uførhet. Dette sikrer fortsatt oppsparing selv om arbeidstakeren blir ufør. I tillegg er det fullt mulig for bedriften å inkludere ytterligere ytelser, som for eksempel uførepensjon og etterlattepensjon.

Skattefordelene med tjenestepensjon er bedre enn for individuelle pensjonsavtaler ettersom man slipper skatt ved innbetaling. Dermed behø ver man bare å betale skatt på utbetalingen.Bedriftene får tid på seg

Flere finansinstitusjoner markedsfører sine produkter i forbindelse med obligatorisk tjenestepensjon på en slik måte at man kan få inntrykk av at pensjonsordningen må etableres allerede nå. Dette er ikke riktig.

Selv om loven trådte i kraft 1. januar, behøver ikke ordningen å være på plass før 31. desember 2006. Men sparingen skal likevel ha økonomisk virkning for de ansatte senest fra 1. juli.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.