INDUSTRI

Tjenesteinnvandring avgjørende for industrien

- UAKSEPTABEL SITUASJON: Administrerende direktør Stein-Lier Hansen i Norsk Industri mener prisregimet for kraft i Midt-Norge er uakseptabelt, og advarer mot at skrinleggingen av Tjeldbergodden gir industrien enda mer usikre kår.
- UAKSEPTABEL SITUASJON: Administrerende direktør Stein-Lier Hansen i Norsk Industri mener prisregimet for kraft i Midt-Norge er uakseptabelt, og advarer mot at skrinleggingen av Tjeldbergodden gir industrien enda mer usikre kår. Bilde: KNUT STRØM
Camilla Aadland
23. jan. 2007 - 13:06

Administrerende direktør Stein-Lier Hansen i Norsk Industri mener videre vekst vil være umulig uten at det satses på tjenesteinnvandring.

Med dette menes utlendinger som kommer for et tidsbegrenset oppdrag og reiser hjem igjen.

Ingen maks-lønn

– De fleste ønsker ikke at industrien skal legge krav på mer arbeidskraft enn det som trengs i en normalsituasjon. Dermed må vi ha fleksibilitet for tjenesteinnvandring under høykonjunktur, sa Lier-Hansen da Norsk Industri presenterte sin konjunkturrapport i dag.

Han mener lokale klubbledere og ledere er de som er best egnet til å bestemme utlendingenes lønn.

Surr med lønn

– De har kompetanse til å vurdere ytelser mot bedriftens konkurransedyktighet, sier han.

Noen maks-lønn vil han altså ikke ha: – For å si det sånn: Hvis jeg og Kjell Bjørndalen skal rote med det, blir det bare surr, sier Lier-Hansen.

Vinn-vinn

Tjenesteinnvandring er uansett en vinn-vinn situasjon både for norske bedrifter, arbeidstakerne som kommer og hjemlandet, fremholder Norsk Industri.

– De får ytelser de ikke ville fått i hjemlandet, selv om lønnen ikke er norsk. I tillegg er arbeidskraften bare på lån, slik at hjemlandet får tilbake arbeidskraft med økt kompetanse og økt kjøpekraft, sier Lier-Hansen.

Ifølge Norsk Industri har Norge nådd egen kapasitetsbegrensning. – Det er ingen arbeidskraftreserve i Norge, sier lederen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.