KRAFT

Tjener stort på finanskrisen

Bilde: Scanpix
Mona Strande
7. jan. 2009 - 09:03

Statkraft overtar flere titall vann-, gasskraft- og biomasseanlegg i Tyskland, Sverige og Wales fra E.ON, til en verdi på 22 milliarder euro. I tillegg blir Statkraft nest største aksjonær i den tyske energigiganten, med 4,17 prosent av aksjene.

Kursstup

– Vi er stolt over å ha fått til dette. Det er ganske storslagent, sier konsernsjef Bård Mikkelsen til Dagens Næringsliv.

Årsaken til den gode byttehandelen for Statkrafts del, er finanskrisens påvirkning på bytteavtalen for E.ON Sverige, som ble forhandlet frem i fjor sommer. Da ble det avtalt at nesten halvparten av avtalens pris på 4,5 milliarder euro skulle gjøres opp i E.ON-aksjer. Aksjekursen skulle være den volumveide snittprisen de siste 30 handelsdagene før overtakelsen 1. januar.

Mens E.ON-kursen sto i rundt 42 euro da avtalen ble signert, har kursen stupt. Dermed fikk Statkraft aksjene for 26,2 euro, ifølge Dagens Næringsliv.

39 vannkraftverk

– Det er betydelige verdier. Vi er i prinsippet den ledende industrielle eieren nå, sier Mikkelsen til avisen.

For sin andel får Statkraft 39 vannkraftverk, fem fjernvarmeanlegg og to gasskraftverk i Sverige, 11 vannkraftverk i Tyskland og ett i Storbritannia. I tillegg kommer aksjer i biomasseanlegg, gasslagringskontrakter og kraftavtaler.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.