PROSJEKTER

Tjeldsund er Årets trafikksikkerhetskommune 2023

Tjeldsund kommune i Troms og Finnmark er kåret til Årets trafikksikkerhetskommune av Samferdselsdepartementet.

 Statsråd Jon-Ivar Nygård deler ut prisen for Årets Trafikksikkerhetskommune til ordfører Helene Berg Nilsen og assisterende kommunedirektør Grete Synnøve Jacobsen i Tjeldsund kommune
Statsråd Jon-Ivar Nygård deler ut prisen for Årets Trafikksikkerhetskommune til ordfører Helene Berg Nilsen og assisterende kommunedirektør Grete Synnøve Jacobsen i Tjeldsund kommune Foto: Kristin Bental Larsen/Samferdselsdepartementet
Thor SøndenaaJournalist
3. aug. 2023 - 12:21

 – Jeg er glad for å kunne tildele Tjeldsund kommune i Troms og Finnmark prisen som Årets trafikksikkerhetskommune. Tjeldsund kommune er et godt forbilde i arbeidet for å bedre trafikksikkerheten, og det er tydelig at kommunen prioriterer trafikksikkerhet høyt, med stort engasjement, bredde og kreativitet, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård da han delte ut prisen til en stolt ordfører Helene Berg Nilsen og assisterende kommunedirektør Grete Synnøve Jacobsen.

Har delt ut prisen siden 2012

Pressemeldingen fra Samferdselsdepartementet sier videre at de har delt ut prisen «Årets trafikksikkerhetskommune» siden 2012. I år deles prisen ut for 12. året på rad. Prisen er på én million kroner, og gis til en kommune som har utmerket seg med en tydelig god innsats, har klare mål og ambisjoner for trafikksikkerhet og en god plan for å nå disse målene.

– Formålet med prisen er å fremme lokalt trafikksikkerhetsarbeid. Kommunene er viktige trafikksikkerhetsaktører, og ved å berømme kommuner som utmerker seg positivt i dette arbeidet, ønsker vi å inspirere andre kommuner til en økt innsats. Vi er helt avhengige av lokalt engasjement for å bedre trafikksikkerheten i hele landet, sier Nygård.

Begrunnelse for valg av Tjeldsund kommune

Tjeldsund kommune får prisen for sitt initiativrike arbeid, med stor bredde og kreativitet. Kommunen prioriterer trafikksikkerhet høyt og med stort engasjement. Kommunen har på imponerende vis prioritert å få på plass en god trafikksikkerhetsplan etter kommunesammenslåingen i 2020, der de beste erfaringene fra de tidligere kommunene er videreført. Planen tilstreber å nå den enkelte innbygger på en god måte, for eksempel ved stort fokus på trafikksikkerhet for barn og unge. Skolevei og hjertesoner er prioritert.

Tjeldsund kommune har godt samarbeid med andre aktører i trafikksikkerhetsarbeidet, som Trygg Trafikk, Statens vegvesen og fylkeskommunen.

Juryens vurderingskriterier

Statens vegvesen administrerer søknadsprosessen og det er fylkeskommunene som foreslår kandidater til prisen. I år mottok Statens vegvesen totalt ti forslag til kandidater.

Juryen består av representanter fra Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet, Statens vegvesen, Politidirektoratet, Utrykningspolitiet, Helsedirektoratet, Vegtilsynet, Statens havarikommisjon, fylkeskommunene og Trygg Trafikk.

Kriteriene som juryen har vektlagt er følgende:

  • Kommunen skal vise til godt trafikksikkerhetsarbeid og gode planer for videre arbeid.
  • Kommunen skal ha en trafikksikkerhetsplan hvor blant annet sikring av skoleveiene inngår. Planen må oppdateres jevnlig og være forankret i kommunens politiske ledelse, administrasjon og befolkningsgrupper.
  • Kommunen må kunne dokumentere gjennomførte tiltak.
  • Tiltakene skal være evaluert og vise positiv effekt for trafikksikkerheten.

 Tidligere vinnere

2012 – Nøtterøy kommune, 2013 – kommunene Austrheim og Lindås delte prisen. 2014 – Bodø kommune, 2015 – Alta kommune, 2016 – Ski kommune, 2017 – Kvinesdal kommune, 2018 – Fredrikstad kommune, 2019 – Nord-Aurdal kommune, 2020 – Rollag kommune, 2021 – Bømlo kommune, 2022 – Sandnes kommune.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.