MOBIL

Tizen er ute

Samsung og Intels åpne operativsystem er ute av beta, og kan lastes ned i dag.

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. mai 2012 - 10:43

Etter at Nokia bestemte seg for å dumpe MeeGo-samarbeidet med Intel gikk sistnevnte på frierferd for å finne en ny partner. Valget falt på Samsung, som gjerne vil utvikle et åpent Linux-basert operativsystem for mobiler. Sammen har de fått med seg blant andre Panasonic og flere operatører.

I januar viste de frem de første fruktene av ekteskapet, i form av de første skjermbildene av systemet i bruk. Deretter ble det klart at Samsung ville slå sammen Bada med Tizen – et logisk valg, da Bada er laget for å kjøres på en Linux-kjerne.

Versjon 1.0 ute

Drøyt sju måneder etter at Tizen-planene ble presentert har nå Intel og Samsung lansert utviklerverktøyet (SDK-en) og kildekoden til Tizen 1.0.

Dette betyr kort sagt at det nå er mulig å skrive programvare for den nye plattformen, og fikle med det som allerede er utviklet dersom du vil det.

SDK-en inneholder en simulator som lar utviklerne kjøre kode gjennom nettleseren. Herfra kan forskjellige maskinvarekontroller i Tizen styres. Videre har SDK-en en emulator som lar deg kjøre Tizen i et vindu på PC-en din.

Ellers er det støtte for blant annet Wi-FI Direct, HTML5, og en hel del andre funksjoner. SDK-en kan lastes ned fra Tizens nettsider.

Last ned i dag

Dette er for øvrig den siste oppdateringen i en rekke som er sluppet den siste tiden, men den første som ikke er i beta-utgave.

Så er spørsmålet når vi får se Tizen på en telefon i salg…

Kilder: Engadget.com, TIzen.org

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.