NETTARKIV

Tippetull

HJEMME, UAVGJORT, BORTE skal ikke lenger bidra til forskningens fremme. Statens omtenksomme pleie av nordmenns dårlige samvittighet for sin spillegalskap er snart over, etter mer enn 50 års medisinering. En odde konstellasjon av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet er enige om at tippemidlene i sin helhet skal deles av idrett og kultur. Forskerne må finne andre pengekilder.

I og for seg ikke noe ulogisk forslag. Å tippe resultatene i kamper mellom Manchester United og Liverpool eller Rosenborg og Brann, eller å tippe vilkårlige tall i Lotto har svært lite med forskning å gjøre. For fotballgale tippere må det være tilfredsstillende å vite at overskuddet av tippingen går til idrettsformål. Hva de synes om kulturformål, er mer usikkert.

Per Sandberg i Fremskrittspartiet, Øystein Djupedal i SV og Trond Giske i Arbeiderpartiet har inngått en avtale som forplikter de tre partiene i hele inneværende stortingsperiode. Konkret foreslår de å endre loven om pengespill slik at overskuddet fra Norsk Tipping deles likt mellom idrettsformål og kulturformål fra 2005 etter en overgangsperiode på tre år. For å blidgjøre forskerne foreslår de en endring i statsbudsjettet for 2002 der kapitalen i Fondet for forskning og nyskaping økes med 14 milliarder kroner, fra 3 milliarder kroner til 17 milliarder kroner

Når tippemidlene forsvinner for forskningen, er en økning av Forskningsfondet en glimrende ide. Bevilgninger over statsbudsjettet hadde tapt i kampen om alle gode saker. Som Høyres Ivar Kristensen uttrykte det i en debatt: Ingen vinner velgere ved å love mer til forskning.

Forskerne kan føles seg langt mer trygge på stabile midler fra avkastningen av et kjent fond enn fra varierende statsbudsjetter. Avkastningen av 14 milliarder kroner burde mer enn kompensere for frafallet av tippemidler, forutsatt at Stortinget ikke reduserer FoU-midlene over statsbudsjettet.

Haken ved fondsforslaget er at pengene ikke er bevilget. Tidligere har det vært stor motstand mot å ta midler fra Oljefondet til andre formål.

Vi tror ikke på dette før vi ser millionene på kontiene til grunnforskningsmiljøene.

Vi tror det ikke før vi får se det.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.