BYGG

Timelang venting til ingen nytte

STENGT: Et ras over veien på Ørskogfjellet fører til stengte veier og lange køer.
STENGT: Et ras over veien på Ørskogfjellet fører til stengte veier og lange køer. Bilde: Scanpix

Veier er sperret, matvarer og post kommer ikke fram. For mange er det blitt timelang venting til ingen nytte.

– Jeg kom til Skorgedalen ett minutt etter at veien ble sperret. Nå har jeg ventet her i 15 timer, sier vogntogsjåfør Arild Nordahl til NTB.

Han og kollega Kenneth Lande står i begynnelsen av en nesten endeløs rekke vogntog og forsøker å oppmuntre hverandre. Men det begynner å røyne på. De har ventet forgjeves på å komme videre denne dagen også, for verken veien over Ørskogfjellet til Ålesund eller E 136 mot Oslo blir åpnet igjen før tidligst onsdag.

Rundt 20 fylkesveier i Møre og Romsdal var tirsdag stengt på grunn av ras og rasfare. Bygda Eikesdal i Romsdal er helt isolert. Eikesdalsvatnet er frosset, slik at det ikke er mulig å komme fram med båt. Veiene til Geiranger er også stengt, men til Geiranger er det mulig å komme fram sjøveien.

En buss ble rammet av trykkbølge fra snøskred på E39 i Våtedalen i Sogn og Fjordane tirsdag. Ingen ble skadd i ulykken.
TATT AV TRYKKBØLGE: En buss ble rammet av trykkbølge fra snøskred på E39 i Våtedalen i Sogn og Fjordane tirsdag. Ingen ble skadd i ulykken. FOTO: Scanpix Scanpix

Ekstrem rasfare

– Rasfaren er ekstrem. Vi våger ikke å starte ryddingen av ras og åpne veiene igjen i dag, sier seksjonsleder Ivar Hol i Statens vegvesen til NTB.

Begge hovedårene mot Østlandet blir stengt igjen natt til onsdag. Det gjelder riksvei 70 mellom Sunndalsøra og Oppdal og E136 Ålesund-Åndalsnes-Dombås.

Sistnevnte vei ble åpnet noen få timer tirsdag formiddag. Da ble over 100 ventende vogntog i hver retning og et stort antall personbiler sluppet kontrollert gjennom det rasfarlige området.

Samtidig melder både politi og veivesenet om at enkelte trosser rasfaren og kjører på stengte veier på Nordvestlandet.

– Vi har satt opp sperringer flere steder, men dessverre er det folk som har forsert disse sperringene med fritt forsett i områder hvor rasfaren er sterk. Disse bilene har så hatt flere etter seg. Dette ser vi meget alvorlig på, sier Ivar Hol til TV 2.

Enda verre

Snøkaoset og den store rasfaren har skapt store problemer for varetransporten.

– Vi har opplevd at det har gått ras på steder hvor vi ikke har hatt ras de siste 90 årene. Får vi mildvær og regn opp i all denne snøen er det mange som vil få det «hett rundt ørene», sier Hol.

Han frykter enda mer kaotiske tilstander i fylket.

– I natt har 40 av våre biler stått fast ved ulike rasområder. Transporten av pizza, møbler og fisk ut av fylket og meierivarer og andre matvarer inn til fylket har blitt hindret, sier Oskar Arne Berg i Waagan Transport i Ålesund til NTB.

I Skorgedalen sto blant annet fire vogntog fra REMA 1000 på rekke og rad, på vei til Sunnmøre med forsyninger til kjedens butikker. De kom ikke fram tirsdag.

Hit, men ikke lenger. Et ras har gått over veien på Ørskogfjellet, og en nesten endeløs rekke med vogntog har samlet seg. Jan Rogne fra Nortrax har jobben med å passe sperringen.
STENGT: Hit, men ikke lenger. Et ras har gått over veien på Ørskogfjellet, og en nesten endeløs rekke med vogntog har samlet seg. Jan Rogne fra Nortrax har jobben med å passe sperringen. FOTO: Scanpix Scanpix

Økende rasfare

Det er meldt overgang til mildere vær som vil øke rasfaren ytterligere.

Både i Sunndal og i Vestnes var det strømbrudd tirsdag som en følge av ras.

Fire skoler i Sunndal holdt stengt. Skredfaren blir fortløpende vurdert av NGI.

– Det ligger faktisk relativt lite snø i fjellsidene. Vi ble egentlig mer beroliget enn alarmert av det vi så der oppe i dag, sier skredekspert Frode Sandersen ved NGI til TV 2.

Tirsdag ble faren fortsatt vurdert til 4 på skalaen som går fra én til fem. Det er varslet mildvær i området, noe som erfaringsmessig medfører en del snøskred. Samtidig blir snøen våtere, og skredene går ikke like langt som de ellers ville ha gjort.

I Våtedalen i Sogn og Fjordane ble en buss på vei til Ålesund med 20 personer rammet av et snøskred på E39 tirsdag. Ingen ble skadd, men bussen ble liggende på siden etter å ha blitt truffet av lufttrykket fra skredet. (©NTB)

Les mer om: