IKT

Tilpasser DAK-produktet

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
11. des. 2003 - 10:30

Betech Data har utviklet en produktkonfigurator til konstruksjonsprogrammet Autodesk Inventor (Inventor Product Configurator - IPC).

Det er et verktøy for ikke-tekniske brukere som selgere og forhandlere.

- Med IPC kan man skreddersy et produkt. Samtidig kan man være sikker på at enkeltdelene produktet består av, virkelig passer sammen, forklarer Hans Christian Fossum hos Betech Data AS i Norge.

Kunnskapsbasert

IPC tar ut informasjonen fra 3D DAK-programmet Inventor og gir brukerne mulighet til å se om spesifikke kundeønsker kan oppnås.

Systemet tar seg av all kunnskap i forbindelse med produktet, ikke bare rene DAK-data. På denne måten er det f.eks. mulig å se om andre tekniske data som kapasitet på en pumpe, lasteevne eller materialvalg passer til det produktet som ønskes.

- Med et slikt system kan en ikke-teknisk person få hjelp til å vite hva som passer sammen. Dessuten kan man spare svært mye tid. Den frigjorte tiden kan heller brukes til å oppnå mer salg. Ingeniører og konstruktører får også mer tid til å videreutvikle nye produkter. I dag bruker de mye av sin tid til å utarbeide salgsdokumentasjon for produktvarianter. Fossum mener at denne oppgaven heller kan legges til ikke-teknisk personale.

Fullstendig definert

Ved hjelp av produktkonfiguratoren kan man på forhånd definere hvilke at de forskjellige varianter som passer sammen rent produksjonsteknisk. På denne måten vil sluttproduktet være fullstendig definert i form av 3D-modeller, 2D-tegninger og annen dokumentasjon.

Som eksempel på hvordan systemet fungere tar Fossum utgangspunkt i en biltilhenger. Her er det mulig å få en tilhenger som kan variere i lengde, høyde og bredde og ha forskjellige type bremser, forskjellig plassering av lykter, støttehjul etc.

- Hver for seg er dette relativt enkle parametere, men kombinert kan det bli svært mange forskjellige varianter, sier han.

Systemet er også egnet for bruk der deler trenger mer spesialtilpasning mot kunden. - Det kan hende at halvparten av delene er basert på standardløsninger og resten er løsninger som konstrueres, sier Fossum.

Jo mer komplekse produktene er, desto vanskeligere er det å se hvilke varianter som er mulige eller "lovlige" og sikre at det ikke oppstår feil.Slike produkter krever også mye ingeniørtid som i stedet burde benyttes til å utvikle fremtidige produkter.

Tre deler

IPC er en samlet programpakke som består av tre delkomponenter utviklet med hensyn på stabilitet, hastighet og skalerbarhet.

Den første delkomponenten er et utviklingsmiljø hvor den logiske modellen av produkter skapes. Der spesifiseres også kriterier for hvilke kombinasjoner av delkomponenter som gir gyldige produkter ut fra salgs- eller markedsmessige hensyn .

Den andre delkomponenten er et brukergrensesnitt som gir relevante personer i organisasjonen mulighet til å benytte den logiske modellen.

Det tredje delkomponenten sikrer at de logiske modellene som skapes i utviklingsmiljøet kan dokumenteres i form av blant annet 3D-modeller, 2D-tegninger, bilder og stykklister.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.