IKT

Tilbyr mobil bank

Ragna Kronstad
3. des. 2004 - 08:02

Nokia, den finske banken Sampo, konsulentselskapet Accenture og 3i har gjennom selskapet Merida utviklet programvaren MyBank, som kan revolusjonere norske forbrukeres bankvaner, slik nettbankene i sin tid gjorde.

Meridea, som holder til i Nokias lokaler i Helsinki, var i slutten av forrige måned på norgesvisitt. Årsaken var at forhandlingene med en ikke navngitt norsk storbank er i full gang. Ifølge viseadministrerende direktør Jyrki Suokas er det bare et spørsmål om tid før kundene vil få tilbud om å laste ned egne bankprogrammer på mobilen sin.

– Dette er en annen type mobil banktjeneste enn den vi er vant til fra WAP, sier Suokas. Programvaren støtter seg på Java. Programmet lastes ned på mobilen din slik du i dag kan laste ned mobilspill eller ringetoner. Du får dermed tilgang på nettbanken din på mobilen og kan betale regninger, sjekke saldo og følge med på aksjeporteføljen. Forskjellen fra tidligere er at banktjenestene ikke trenger å være koplet opp mot WAP.

– Ved transaksjoner sendes kun de mest nødvendige data til banken. Det betyr mye mindre informasjonspakker enn ved WAP-tjenester der all informasjon, med grafikk og alt, må sendes hver gang, forklarer Suokas. Han sammenligner programvaren med mobilspill: – Når man laster ned oppdatering av spill til mobilen, oppdateres hele spillet, i denne programvaren vil kun nødvendige data oppdateres.

Med MyBank kan bankkunden gjøre alle sine banktjenester hvor enn han eller hun befinner seg i verden. Kunden trenger ikke å være på nett engang. Det vil skje en automatisk oppdatering når kunden igjen er inne i områder med dekning.

Sikkert

– Det er sikkert, hevder Suokas på det obligatoriske spørsmålet om man kan stole på denne type banktjenester. – For det første må du bruke et passord for å få tilgang på tjenesten på din egen mobil. Tjenesten er konfigurert slik at du etter tre forsøk stenges ute for godt. Suokas' hovedargument er imidlertid det at du laster ned programvaren fra din egen nettbank som også er passord-beskyttet.

– Det er derfor like sikkert som nettbanken, hevder han og mener at sikkerhetsnivået er det samme.

Kina først ute

Det finske selskapet er i dag i forhandlinger med flere banker i Tyskland, en bank i England, en i Sverige og en i Norge. De europeiske bankene er likevel ikke først ute. Det var Citic Bank i Kina.

– De implementerte en forløper til den programvaren som vi nå selger i Europa. I Kina er ikke PC-en like utbredt som her, men alle har mobil, så der er markedet for mobile banktjenester helt annerledes, sier Suokas. Men når kan de første norske bankkundenesitte på toget å handle aksjer?

– Det tar maks tre måneder fra avtalen er i boks til programmet kan lastes ned hos forbrukeren. Men om det vil ta så kort tid, avhenger naturligvis av om banken vil kjøre svære reklamekampanjer først.

Programvare for banktjenester pleier å være en dyr affære på grunn av den påkrevde påliteligheten, programvare for mobiltelefoner er heller ikke gratis. – Meridea vil ta en lisensavgift avhengig av antall kunder, sier Suokas.

Fem år

Ideen om MyBank-løsningen kom for fem år siden. Da jobbet Suokas som programutvikler i den finske banken Sambo. Banken kuttet den gang ut egen programvareutvikling og satset i stedet på selskapet Meridea som de i dag eier sammen med Nokia og Accenture. 17 forskjellige nasjonaliteter har vært innom i Helsinki gjennom prosjektet.

– Vi har måtte lære hvordan man tenker bank i alle land, sier visepresidenten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.