OLJE OG GASS

Tilbyr lang erfaring

KJENNER PROSESSENE: Med lang erfaring fra oljevirksomheten til havs vil disse tre erobre verden med sin IPRISKsuite programvare. Fra Venste Arvid Elvsborg (ex - Saga Petroleum, Dag Ryen Ofstad (ex -Hydro) og Sverre Tresselt (ex Hydro).
KJENNER PROSESSENE: Med lang erfaring fra oljevirksomheten til havs vil disse tre erobre verden med sin IPRISKsuite programvare. Fra Venste Arvid Elvsborg (ex - Saga Petroleum, Dag Ryen Ofstad (ex -Hydro) og Sverre Tresselt (ex Hydro). Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
12. apr. 2010 - 12:04

IPRES (Integrated Petroleum Resource and Economic Services) Norway AS har et mål om å komme ut i verden.

– Vårt mål er å femdoble omsetningen dersom vi finner en riktig partner til markedsføring av våre produkter. Vi skal bli den ledende programvareleverandøren av beslutningsstøttesystemer for å vurdere risiko knyttet til planlegging og kontroll med petroleumsressurser, sier administrerende direktør og gründer, Arvid Elvsborg.

Selskapet han leder har drevet med rådgivning til oppstrøms olje- og gassindustri i 15 år.

– Men opp- og nedturer i denne bransjen gjorde at vi valgte å utvikle en programvare basert på de erfaringene som selskapets medarbeidere satt inne med og som vi selv brukte. Det ville bidra til å sikre bedriften samtidig som erfaringene våre blir integrert i salgbare produkter, sier Elvsborg.

Programvaren IPsuite ble utviklet og klargjort for salg.Mer enn olje og gass

IPSuite består av fire hovedelementer; IPRISKwell, IPRISKfield, IPRISKforecast og IPRescource.

– Alle programvarene skal bidra til å danne et bedre grunnlag for å fatte rette beslutninger for investeringer oppstrøms, dvs. i forbindelse med utbygging av oljefelt, forklarer Elvsborg.

– Vår programvareserie er først og fremst laget for å redusere usikkerheten rundt hvilke ressurser som ligger i bakken og vurderingene som må gjøres i forbindelse med feltutbygginger, både tekniske og økonomiske. Vi ser også på mulighetene for at programmene kan brukes til å vurdere andre ressurser som ligger i bakken, som malmforekomster, men det er først og fremst oljeselskapene som er våre kunder. Neste skritt er å vidreutvikle en mer avansert løsning for felt i drift, sier han.Lang erfaring

Personene bak IPRES har lang erfaring fra oljebransjen. De har arbeidet med utfordringer på norsk sokkel siden oljeeventyret begynte for alvor på midten av 70-tallet.

– Dessverre er det slik at oljeselskapene har mistet mange medarbeidere med lang erfaring og kompetanse. De mangler erfarne folk. Derfor kan beslutningsprosessene ta unødig lang tid og de kan bli bedre, sier Arvid Elvsborg.Dårlig planlegging

Programvaren er basert på statistiske metoder hvor vurdering av risiko og sannsynligheter inngår, såkalte stokastiske beregningmetoder.

– Dette gir gode beslutningsunderlag, sier Sverre Tresselt, som er ansvarlig for IPRISKwell, et program for brønnplanlegging.

Han legger til at slik situasjonen er i dag, så tar boring av brønner ofte lenger tid enn planlagt på norsk sokkel.

– Årsaken er at usikkerheten ikke er lagt inn i tilstrekkelig grad når boreprogrammene utarbeides. Dermed klarer ikke oljeselskapene å bore det antallet brønner de har planlagt, noe som går ut over produksjonen og inntektene.Få konkurrenter

– Vi leverer programvaren og tilhørende tjenester som opplæring og rådgivning. Programvaren er så vidt vi vet den eneste som dekker de behov selskapene har i sin planlegging og beslutningsprosess i forhold til feltutvikling. Vi vet at de store oljeserviceselskapene har enkeltdeler innen slik programvare i sin portefølje, men ikke alt, sier Elvsborg.

Dermed ble selskapet valgt som leverandør av denne typen programvare av et nederlandsk selskap som følger opp alle nederlandske felt på nederlandsk sokkel.

– Dette foran verdens største leverandør av denne typen programvare, sier Arvid Elvsborg.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.